Ondanks het verschrikkelijke weer (te nat en te veel wind), waren er zo’n tienduizend mensen naar Amsterdam gekomen voor de Klimaatparade. De Zaanse GroenLinks-afdeling was goed vertegenwoordigd.
De tocht begon op het Museumplein en ging via de Weteringschans naar de Utrechtsestraat. Daarna via het Rembrandtplein en de Vijzelstraat weer terug naar het Museumplein. Een fraaie tocht van een paar kilometer. Vele honderden GroenLinksers liepen mee. Ze droegen borden en grote banners met daarop afbeeldingen van de fotowedstrijd mijn #climatemoment. In de bonte stoet werden verder een aardbol en zelfs een levensgrote ijsbeer meegedragen die zich ook zorgen maakt over zijn leefgebied. Tussen de plensbuien door werd er gezongen over CO2-reductie.
Het was mooi dat in hetzelfde weekend in diverse andere wereldsteden klimaatmarsen zijn gehouden. In Australië, Mexico, Amerika, Engeland, Japan, Tanzania en vele andere landen zijn in totaal meer dan 720 000 bezorgde betogers de straat op gegaan. En ook in Parijs werd er, ondanks het demonstratieverbod, een indrukwekkend signaal afgegeven. Op Place de la République werden duizenden schoenen neergezet, als een stil protest tegen klimaatveranderingen.
Juist afgelopen week werd bekend dat de kritische grens van 2 graden temperatuurverschil eigenlijk te ruim is gesteld. Al bij een lagere opwarming krijgt de aarde namelijk te maken met grote negatieve gevolgen. Het weer tijdens de Amsterdamse klimaatmars leek wel symbolisch. Het was te warm, te nat en er woei te veel wind. Het sluit aan bij de voorspelling van de overlast waar Nederland mee te maken zal krijgen: extreem zachte winters, regelmatig wateroverlast en steeds vaker extreme stormen.
Jammer dat niet alle wereldleiders meeliepen in Amsterdam. Het had hen wellicht kunnen inspireren om harde afspraken te maken tijdens de klimaatconferentie die plaatsvindt van 30 november tot 11 december in Parijs.
Paul Laport