GroenLinks heeft al in het begin van deze winter vragen gesteld over de gladheidsbestrijding in Zaanstad, met name voor de fietsers en rolstoelgebruikers. Begin januari hebben wij het nogmaals aan de orde gesteld in een actualiteitsvraag. Wij vinden dat we nog steeds geen correct en afdoende antwoord op onze vragen hebben gekregen en dienen daarom in de raadsvergadering van donderdag 18 februari de volgende motie in:

De gemeenteraad van Zaanstad, in vergadering bijeen op donderdag 18 februari 2010.

Kennis genomen hebbende van

De beantwoording door het college op 29 januari 2010 van de artikel 51 vragen die GroenLinks eind december 2009 gesteld heeft over “fietsers en rolstoelers voorrang bij gladheidbestrijding”

Overwegende dat

  • fietsers, voetgangers en mensen met fysieke beperkingen veel hinder hebben ondervonden van de gladde straten in Zaanstad. Waarbij zich veel valpartijen hebben voorgedaan die in een aantal situaties resulteerden in kwetsuren, zoals botbreuken.
  • daarbij een groot verschil te constateren was tussen de behandeling van doorgaande autowegen en de doorgaande fietspaden en stoepen rond verzorgingstehuizen, scholen en winkelcentra.
  • de vragen betrekking hadden op de periode vòòr dat het noodstrooiprogramma werd afgekondigd.
  • in het Zaans Stadsblad van 20 januari 2010 vrijwel alle fracties stellen dat de gladheidbestrijding in Zaanstad veel beter moet, vooral voor fietsers en voetgangers. Hetgeen op 11 febr. bevestigd wordt door de enquête van de Fietsersbond.
  • het bovenstaande niets afdoet aan onze grote waardering voor de harde werkers op de veeg- en strooiwagens die dagenlang, vaak voor dag en voor dauw, in touw zijn geweest om de wegen begaanbaar te houden.         

Constaterende dat

In de beantwoording door het college gesteld wordt dat

  • in de periode 16 december tot en met 26 december 2009 minimaal 15 keer de 5 hoofdroutes van de fietspaden zijn gereden, zijnde ruim de helft van de 300 km. aan fietspaden.
  • de strooiroutes twee maal in de krant zijn gepubliceerd en op internet zijn te raadplegen.
  • zoals gebruikelijk de achterliggende periode geëvalueerd zal worden, maar tevens dat het bestrijdingsplan op basis van jarenlange ervaringen “vervolmaakt” is en niet zonder meer gewijzigd kan worden.    
  • behalve bij verpleeg/bejaardentehuizen ook stoepen van ziekenhuizen, winkelcentra, bruggen, openbare gebouwen, bushaltes en scholen worden behandeld.

Van oordeel dat 

  • veel doorgaande fietsroutes in die periode ten dele of geheel niet behandeld zijn. Op 24 december is er wel een inhaalslag gemaakt, maar ’s avonds bleken een aantal hoofdroutes voor fietsers (Vincent van Goghweg, Heijermansstraat, Gerhardstraat, Kepplerstraat, enz.) nog steeds niet gedaan.
  • wel twee keer in het Zaanstad Journaal een stukje over gladheidbestrijding heeft gestaan, maar dat de strooiroutes daarin niet zijn gepubliceerd.
  • op internet alleen de strooiroutes voor autowegen op te roepen zijn, maar niet de strooiroutes voor fietspaden.
  • het antwoord over de stoepen bij tehuizen, scholen, winkelcentra, enz. veel te mooi is. Tehuizen en scholen meldden ons dat zij zelf maar strooisel hebben gekocht en met personeel en vrijwilligers de stoepen begaanbaar hebben gemaakt.
  • het in Zaanstad met de gladheidbestrijding op fietspaden zeer matig gesteld was en verre van “volmaakt”.  Slechter dan in veel ons omringende gemeentes zoals Purmerend, Wormerland, Oostzaan, Heemskerk en Uitgeest.         

Verzoekt het college 

  • de gladheidbestrijding in de winter 2009/2010 grondig te evalueren, waarbij het werkelijke en door de weggebruikers ervaren resultaat wordt betrokken, en dit uiterlijk medio 2010 aan de raad voor te leggen. Deze evaluatie betreft zowel de hoofdroutes van autowegen als van fietspaden, de stoepen rond gebouwen van mensen met fysieke beperkingen, winkelcentra, scholen e.d., de communicatie met de bewoners, en de minimaal aan te houden voorraad aan strooisel.

GroenLinks      - Bert Boer