Sinds woensdagochtend 24 december het meldpunt vuurwerkoverlast.nl online is gegaan, zijn er totaal 1200 meldingen binnengekomen uit Zaanstad. Meldingen betreffen vooral zware vuurwerkbommen, die mensen soms tot diep in de nacht uit hun slaap houden. Uit heel Nederland kwamen er tot en met 3 januari ruim 71.000 meldingen binnen. Het meldpunt is op 3 januari om middernacht gesloten.

Het zijn vooral veel meldingen van zware vuurwerkbommen. Ook veel overlast door vuurwerk in steegjes, tunnels en ook brievenbussen. Huisdieren zijn vaak niet meer te kalmeren. Zomaar een greep uit de meer dan duizend meldingen in Zaanstad:

Postcode 1503 in Zaanstad: “Ik was tijdens de Kerstdagen bij mijn dochter in Zaandam. Het was onvoorstelbaar zoveel overlast daar werd veroorzaakt door vuurwerk. Het betreft de flats bij het bij het winkelcentrum Gibraltar in de wijk Peldersveld.” “2014-12-17 10:44:16”

Postcode 1509 in Zaanstad: ”Jonge kinderen , lagereschool leeftijd zijn hele ochtend al vuurwerk aan het afsteken, onbegrijpelijk wat zijn dit voor ouders die het toestaan. Deze leeftijd lijken me ze nog opvoedbaar. Heb politie ook gebeld doet erg laconiek terwijl we notabene brief gehad hebben om te reageren wegens als jaren grote overlast in onze wijk.","2014-12-31 09:36:11"

Het meldpunt vuurwerkoverlast is een initiatief van 25 lokale GroenLinks-fracties, waaronder GroenLinks Zaanstad. Via het meldpunt brengt GroenLinks in kaart hoe groot de overlast door vuurwerk is. De meldingen worden gebundeld in een advies aan de Tweede Kamer en de burgemeesters van de deelnemende gemeenten. Het advies bevat voorstellen om de vuurwerkoverlast beter aan te kunnen pakken.
 
GroenLinks zet zich in voor een vrolijke en feestelijke jaarwisseling, zonder overlast en slachtoffers. Het liefst ziet de partij dat vuurwerk met Oud en Nieuw niet meer door amateurs wordt afgestoken, maar er in plaats daarvan vuurwerkshows worden georganiseerd door professionals. Inmiddels wordt dat al in met succes in verscheidene gemeenten zoals Amsterdam en Rotterdam gedaan.

Romkje Mathkor