Op 21 mei j.l. is op bijna 95-jarige leeftijd Wim Mans overleden. Een prominent CPN-lid en na de samenvoeging lid van GroenLinks. Wim Mans was wat genoemd kan worden een klassenbewuste arbeider. Hij was een belezen man. Voor de oorlog was hij lid van arbeidersleesclubs. Hij vond dat een ieder zich moest ontwikkelen. Van zijn vak was hij timmerman. In de Tweede Wereldoorlog was Mans een van de leidende figuren van de illegale CPN. Tijdens zijn activiteiten voor het verzet is hij een paar keer opgepakt, maar ook wist hij te ontsnappen. Zo sprong hij bij de Rietlanden in Amsterdam uit de trein. Omdat hij te bekend werd in de Zaanstreek, vertrok hij naar Kennemerland. Mans was niet actief in de vereniging van het voormalig verzet. Hij had ook geen verzetskruis. “Ik heb gedaan wat ik gedaan heb en daar hoef ik geen onderscheiding voor.”

Na de oorlog was Mans een tijd vrijgesteld partijmedewerker bij de CPN, voornamelijk voor Noord-Holland. Maar later werkte hij weer als timmerman bij het bedrijf Overtoom. Mans was jarenlang raadslid voor de CPN in de gemeente Zaandam. Hij was breed georiënteerd, zette zich onder meer in voor stadsontwikkeling. Hij stond dicht bij de mensen, had veel kennis van de Zaanstreek. Hij voerde zijn discussies met veel elan, veel overtuigingskracht. Hij werd daar door de andere partijen om gewaardeerd, ze waren benieuwd: wat gaat hij nu weer brengen.

Mans speelde een voorname rol in het ontwikkelingsschap voor de samenvoeging tot Zaanstad. De CPN was tegen de vorming, maar wilde zich ook niet isoleren. Toen de verkiezingen kwamen werd er dankzij het wervende aandeel van Mans met elan aan deelgenomen. Dit bracht de CPN dan ook winst.

Wim Mans was ereburger van Zaandam. Hij was geen dogmaticus, hij stond kritisch in de partij. Hij is nooit stil blijven staan. Hij bleef geïnteresseerd en had veel inzicht in nieuwe ontwikkelingen. Tot op hoge leeftijd fietste hij iedere dag een rondje. Hij kwam een paar keer per week op de koffie bij partijgenoten om de wereld door te nemen. En hoe hij vooral herinnerd wordt: “Hij was meesterlijk in het debat.”

 

Ans Pieper,

Met dank aan Siem van de Berg en Wim Nieuwenhuyse