Het debat tussen de nummers 2, van GroenLinks (Vera Dalm) en de VVD (Cees Loggen), leverde een boeiende avond op. De avond vond plaats in Het Blauwe Pand, in de Westzanerdijkbuurt, en werd door een groot aantal mensen bezocht. De toekomst van het Noordzeekanaalgebied stond tijdens de discussies centraal.

Kees van den Berg, kersvers afdelingsvoorzitter van GroenLinks, opende de avond en leidde het debat. Hij wist de debatters een paar keer stevig te prikkelen. Vooral Cees Loggen gaf soms erg ontwijkende antwoorden. Ja, zo vertelde hij, ook de VVD is voor het opwekken van meer schone energie. Maar windmolens zijn daarbij niet gewenst, en een visie op hoe het dan wel moet kon de VVD-er niet echt geven.

Gezondheid
Paul Siderius, deze avond aanwezig als voorzitter van belangengroep Westzanerdijk, vertelde dat zijn ramen regelmatig zwart uitslaan. Ook vertelde hij hoe hij soms loopt te rochelen en te hoesten als hij naar buiten stapt. De ongezonde stank vanuit het Amsterdamse havengebied baart hem dikwijls zorgen. Het is een van de negatieve gevolgen van de grootschalige opslag van olie- en steenkool (Amsterdam is de vierde grootste overslaghaven van Europa). Het deed Vera Dalm denken aan haar grootvader, die in de mijnen van Limburg heeft gewerkt. De overheid moet zich verantwoordelijkheid opstellen ten aanzien van de leefomgeving. En de gezondheid van bewoners vóór economische belangen stellen, zo stelde zij.

Windmolens
Zoals verwacht werd er flink gediscussieerd over windmolens. Loggen vertelde dat hij vóór de opwekking van meer schone energie is, maar dat hij zomin mogelijk windmolens wil plaatsen. Vera Dalm pleitte juist krachtig voor méér windmolens in het Noordzeekanaalgebied. Het is ten slotte een zeer effectieve manier om schone energie op te wekken. Zeker in Nederland. En mochten de molens over twintig jaar minder rendabel zijn, dan ontmantel je ze moeiteloos en is vrijwel al het materiaal herbruikbaar.

Publiek
Leuk aan de avond was dat het publiek zich flink roerde. Er werden lastige vragen gesteld aan beide deelnemers, en daardoor was meteen duidelijk dat er diverse (milieu)deskundigen aanwezig waren. Met name Cees Loggen kreeg het voor zijn voeten geworpen dat de overheid te weinig doet om grote stappen te zetten op het gebied van verduurzaming. Hoeveel beter zou het wel niet zijn als er intensiever zou worden ingezet op duurzame bedrijvigheid?

Zeesluis IJmuiden
Cees Loggen wilde nog weten of de aanleg van de vernieuwde zeesluis in IJmuiden een breekpunt zou zijn voor GroenLinks tijdens de komende onderhandelingen. Deze vraag kwam nogal uit de lucht vallen, en Vera Dalm ging niet mee in het afgekloven spelletje ‘breekpunten noemen’. Ze merkte op dat de zeesluis van GroenLinks in ieder geval niet versneld aangelegd hoeft te worden. Je kunt dat geld veel beter besteden, zo gaf zij aan. Bijvoorbeeld aan windmolens, of aan andere vormen van schone energieopwekking.

Paul Laport