Het was tenenkrommend, de vele voorbeelden van de door een extern bureau als “illegaal” bestempelde situaties op Krommeniedijk. Het werd ons getoond in een stampvol dorpshuis De Horn, waar ik met Aagje Baartse – geboren en getogen Krommeniedijkse - aanwezig was. Een stal uit 1945, dakkapellen die al bij de nieuwbouw in 1940 waren aangebracht, een dakkapel die 10 cm. groter was dan toegestaan, een huis dat er helemaal niet kan zijn, twee huizen met een aaneengesloten dakkapel – de ene legaal de andere niet -, een beschoeiing met daarop twee kleine bolders wordt bestempeld als een aanlegsteiger, een kippenhok uit 1960, een kippenhok dat 5 cm te hoog is, een bruggetje dat vroeger onder Uitgeest viel, enz.
Om het te legaliseren moet een aanvraag worden ingediend, tekeningen worden gemaakt en leges betaald. Dan is het nog onzeker of het goedgekeurd wordt.Vaak gaat het om een tweede, derde of vierde bewoner die te goeder trouw heeft gekocht. En WOZ betaald over de aanbouw of schuur. De bewoners zijn in rep en roer over de gang van zaken en willen dit allemaal niet. Zij willen legalisatie van alles per heden en dan een nieuwe start maken.
Het is duidelijk dat wij als raad ons dit niet gerealiseerd hebben, toen we instemden met aanpak van de illegale bouwsels in Krommeniedijk. Als een soort pilot voor andere buurten en wijken. Met de kennis van nu, zoals dat tegenwoordig heet, hadden we in de raad beter moeten doorvragen wat er ging gebeuren en hoe het plan van aanpak was. Daarover willen we met de burgemeester in gesprek.
Groenlinks wil naar een aanpak die ook elders in Zaanstad kan worden toegepast. Alles per 2009 legaliseren gaat ons te ver. Iets kan gevaarlijk zijn of het uitzicht verstieren, de buren tot last zijn, enz. Er staan ook illegale zeecontainers in Westzaan en illegale schuurtjes bij de Zuiddijk, boven op een riool dat vernieuwd moet worden. Wij hebben geopperd een nullijn per de samenvoeging van Zaanstad, dus in 1974. En acceptatie van de bouwsels op het land van de grenscorrectie met Uitgeest. De nieuwe WABO erbij betrekken, die per 1 juli ingaat en meer ruimte biedt. Over de kosten moeten we praten. PvdA, CDA, SP en ROSA zitten ook in deze richting.
Andere oppositiepartijen nemen het gemakkelijke standpunt in van legalisering per vandaag. Dan krijg je applaus, maar het is onverstandig beleid als je naar de hele stad kijkt. Vooral de VVD, die alle regelgeving wil afschaffen op het aspect veiligheid na, neemt een verbazend standpunt is voor een partij die vaak collegeverantwoordelijkheid heeft gedragen.
Wij hopen dat de rust op Krommeniedijk na de bespreking van 31 januari weer een beetje is teruggekeerd. Op uitnodiging van bewoners gaan we een aantal situaties nog persoonlijk bekijken.
Bert Boer