Vanaf zondag 8 september zendt de VPRO zes afleveringen uit waarin klimaatjournaliste Bernice Notenboom die bestemmingen bezocht waar veranderingen van het klimaat ecosystemen diepgaand beïnvloedt. Vanavond ging het over Alaska waar de sinnds mensenheugenis aanwezige permafrost nu aan het ontdooien is, waarbij grote hoeveelheden CO2 en methaan vrijkomen. Wetenschappers hebben nu onomstotelijk aangetoond dat het permafrost veel sneller smelt dan voorzien was.
Het is een voortgaande cirkel. Broeikasgassen zorgen voor het smelten van de permafrost, waardoor er nieuwe broeikasgassen vrijkomen. Enzovoorts. Wetenschappers zeggen dat we onze broeikas-uitstoot kunnen beperken, maar zodra het permafrost tipping point is bereikt, valt er niets meer terug te draaien en zijn de gevolgen niet te overzien.
We zijn waarschijnlijk al te laat om de opwarming tot twee graden te beperken. Het lijkt er meer op dat de aarde drie of vier graden warmer wordt. Wat kunnen we nog doen? Behalve om nog harder te vechten tegen de CO2 uitstoot moeten we ons ook richten op de terugdringing van methaan. Olieleidingen waar methaan uitlekt, minder koeien in de wei, meer schepen op lpg, dat zou allemaal schelen.
Dit is geen doemdenken of activisme, maar wetenschap, aldus Bernice Notenboom. Kijken die serie!
Romkje Mathkor