Vandaag was er een kennismakingsdag voor alle raadsleden met de Stadsregio Amsterdam. Met naar schatting zo'n 15 raadsleden van Zaanstad, waaronder ook alle regioraadsleden, vertrokken we voor een bustocht door het hele gebied van de stadsregio. We kregen veel uitleg over alle projecten waar de stadsregio aan bijdraagt. Zoveel, dat het onmiddellijk de vraag oproept of de stadsregio geen keuzes moet maken: verkeer over de weg of het Openbaar Vervoer. Die keuzes zijn uiteindelijk aan de Regioraad in het kader van her Regionaal Verkeers- en Vervoersplan. Het uiterste zuidpuntje haalden we wegens tijdsgebrek niet meer, want we moesten op tijd in de Arena zijn.
We hebben geen centimeter voetbalgras gezien, maar wel veel zalen, Tijdens het gebruik van een vroege lunch, kon je allerlei informatiestands bekijken over veiligheid van fietsers, subsidieverlening, etc. Ook was er een stand over de OV-chipkaart waar raadsleden als vliegen op de stroop op afvlogen. Veel raadsleden blijken nooit met het openbaar vervoer te reizen, heel bijzonder.
De fractie van GroenLinks in de regioraad heeft gisteren (27 mei) vragen gesteld over de definitieve invoering van de OV-chipkaart op 3 juni a.s. Tot vandaag was er nl. bijvoorbeeld in de Haarlemmermeer geen OV-chipkaart te koop. Er is ons aan de stand verzekerd dat dit per vandaag wel zo zijn en dat er dit weekend nog een intensieve voorlichtingscampagne zou starten. Fijn, maar naar ons idee rijkelijk laat.
In zijn hoedanigheid van waarnemend burgemeester hield Lodewijk Asscher een inleidend praatje, waar hij ook de andere leden van het Dagelijks Bestuur aan ons voorstelde. Wethouder Linnekamp van Zaanstad krijgt de portefeuille van Wonen en Ruimtelijke Ordening in de Stadsregio Amsterdam. Op een vraag van dagvoorzitter Joost Karhoff over de democratische legitimatie van de Stadsregio's, antwoordde Asscher dat die inderdaad niet volmaakt was, maar wel het beste wat we hebben op dit ogenblik. Een tamelijk makkelijk antwoord.
Het was wel een opsteker dat de heer Uri Coronel, voorzitter van VNO-NCW en ook van MKB in Amsterdam, een warm voorstander van is het rekeningrijden, de enige manier die files kan verminderen. Hij sprak uit dat hij het erg jammer vond dat de proef rond Amsterdam met rekeningrijden niet doorging. Goed omdat uit deze hoek te horen! Verder hoopte hij een zo min mogelijk stroperige samenwerking met de Stadsregio.
In de workshops over toerisme en jeugdzorg waar ik voor gekozen had, kregen wij nog eens veel informatie. Bij jeugdzorg prima, want daar is veel aan de hand en moeten ook belangrijke keuzes gemaakt worden in de komende jaren. Leuk was dat je je kon opgeven voor een dagje meedraaien als vrijwilliger. Bij toerisme vond ik het jammer dat de workshop niet wat meer interactief was. Het is de Zaanse afvaardiging ook niet gelukt om de presentator te overtuigen van de zelfstandige aantrekkelijkheid van het Inntel en nieuwe stadhuis van Zaanstad. Wait and see!
De dag wed afgesloten door een zeer amusant betoog van cultuurhistoricus Herman Pleij, die de draak stak met de Nederlandse volksaard. Alles draait bij ons om overleg, om verenigingen en om het gezin. Wij gebruiken daarbij ook bij voorkeur veel verkleinwoorden: Wij zijn een weekendje weg geweest in een hotelletje, hebben lekker op een terrasje gezeten met een wijntje... De zaal heeft genoten. Al met al een perfecte afsluiting van een volle, vlekkeloos georganiseerde dag. Nu het echte werk nog!
Romkje Mathkor