Zaanstad gaat tonnen papierafval besparen dankzij een motie van GroenLinks uit 2017 die deze zomer uitgevoerd wordt.

Minder afval

Huishoudens ontvangen gemiddeld 33 folders per week in hun brievenbus, waarvan een groot deel ongelezen bij het restafval belandt. Het verwerken van restafval kost geld, en het papier wordt niet gerecycled. De meest duurzame optie blijft om überhaupt minder papierafval te produceren. De JA/JA-sticker gaat hierbij een belangrijke rol spelen.

Wanneer een JA/JA-sticker?

Wat betekent dit concreet voor ons als Zaankanters? Wil je geen ongeadresseerd reclamewerk ontvangen, dan hoef je niks te doen! Wil je wel reclamefolders, dan vraag je de gratis JA/JA-sticker aan bij de gemeente en plak je deze op je brievenbus. Naar verwachting kan dit vanaf de zomer van 2021.

Geen folders, wel aanbiedingen: dit zijn de alternatieven!

Veel Zaankanters besparen geld door op de hoogte te zijn van aanbiedingen. Waar kun je aanbiedingen vinden behalve in folders? Welke tools zijn er nog meer om geld te besparen op boodschappen? Gelukkig zijn er digitale opties:

  • Gebruik een folderapp. Je kunt alle reclamefolders op je smartphone bekijken zodra ze beschikbaar zijn. Zo mis je nooit een folderpakket! Interessante aanbiedingen kun je uitknippen en opslaan.
  • Vergeet jij nooit je smartphone, maar wel je boodschappenlijst? In de folderapp kun je lijstjes met aanbiedingen en andere producten maken per winkel. Zo heb je je boodschappenlijst altijd paraat!
  • Ben je op zoek naar een specifiek product? Vul dit in op bijvoorbeeld supermarktscanner.nl en zie direct in welke supermarkt jouw product het goedkoopst of in de aanbieding is.

Wil je niet alleen op geld maar ook op afval besparen? Zeker als je een smartphone hebt, kies er dan voor geen reclamefolders meer te ontvangen. Je hoeft er niks voor te doen. Samen gaan we voor duurzaam!