Zaterdagmiddag was in het gebouw van de Tweede Kamer de officiële aftrap van het komende verkiezingsjaar. Ondanks het mooie septemberweer waren hier veel GroenLinksers op af gekomen. Zeker ook voor het debat van Bram van Ojik met Lodewijk Asscher over de sociale zekerheid. Teleurstellend dat Lodewijk Asscher op het laatste moment had afgezegd. Jaap Smit, voorzitter van het CNV was in zijn plaats gekomen. Hij was zeer positief over het essay "Kiezen om te Delen" van Bram van Ojik, dat hij als eerste kreeg uitgereikt. Je zou bijna gaan vermoeden dat hij ook een GroenLinks-stemmer is...

GroenLinks-leider Bram van Ojik spreekt zich in het essay 'Kiezen om te Delen' uit voor een moderne, brede verzorgingsstaat. Van Ojik: “De participatiemaatschappij van dit kabinet heeft niets te bieden aan mensen die moeilijker meekomen en tijdelijk of permanent niet kunnen werken.” De huidige verzorgingsstaat is niet het resultaat van een doordachte ideologie of visie, maar van bezuiniging op bezuiniging. Bovendien sluit de verzorgingsstaat niet langer aan bij fundamentele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Vrouwen zijn veel meer gaan werken. Het aantal zelfstandigen en flexwerkers is exponentieel gegroeid. Oude rechten bieden onvoldoende zekerheden voor mensen zonder vast contract, zij hebben behoefte aan nieuwe zekerheden. De steeds groter wordende goep van zzp-ers en flexwerkers dreigt rechteloos te worden.

De GroenLinks-voorman beschrijft in zijn essay hoe een werkende verzorgingsstaat er volgens hem uit ziet. Centraal staat het streven om iedereen sociale bescherming te bieden, ongeacht de contractvorm waaronder iemand werkt. Zo stelt Van Ojik voor dat het vangnet voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid gekoppeld is aan de persoon en niet aan het contract met de werkgever. Van Ojik pleit ook voor een persoonlijk opleidingsbudget voor iedereen. En voor meer vrijheid om te kiezen tussen korter werken of een hoger pensioen.

Op korte termijn heeft de aanpak van de grote werkloosheid hoogste prioriteit. Van Ojik hekelt de politiek die de verantwoordelijkheid voor de enorme werkloosheid en de kwaliteit van de publieke sector van zich afschuift. Hij pleit voor 'Asscherbanen', overheidsbanen voor mensen die met moeite aan de slag komen.
Als ik de VVD mag geloven, hebben mensen die werken in de publieke sector geen echte banen. Dat is echt onzin. Waarom is de baan van een conciërge minder echt dan die van een beveiliger? Juist díe banen vergroten de werkgelegenheid én de kwaliteit van samen leven.