GroenLinks ziet kansen voor een lokaal of regionaal fonds voor duurzame energie: windmolens, zonnepanelen, biogas, enz. Daarvoor kunnen de NUON-miljoenen gebruikt worden. Samen met ROSA dienden wij een initiatief in. Met het geld, dat zo in handen van de overheid blijft, komt er veel meer groene stroom dan NUON ons levert.

De NUON-aandelen kunnen bijna 90 miljoen euro opbrengen. Dat is een hoop geld, dat Zaanstad hard nodig heeft om achterstanden weg te werken. Maar willen we verkopen? En is het niet de hoogste tijd om daarover in het openbaar te discussiëren en te besluiten? De aandeelhoudersvergadering van NUON waarin besloten wordt tot verkoop aan het Zweedse Vattenfall, is al over krap twee maanden op 17 juni 2009.

 

Ons standpunt is dat nutsvoorzieningen in handen van de overheid moeten blijven. Dan kunnen de gemeenschappelijke belangen het best gediend worden. Gezien de financiële positie van Zaanstad hebben wij er wel begrip voor om tot verkoop over te gaan. Maar dat is alleen aanvaardbaar, als het aan een ander publiek orgaan is. Wij dachten daarbij aan de provincie Noord-Holland of aan Amsterdam. Inmiddels valt te betwijfelen of daar reële kansen liggen.

 

Een aanvaardbaar alternatief kan zijn dat Zaanstad besluit om de opbrengsten van de verkoop (deels) te investeren in een lokaal of regionaal fonds voor duurzame energie: windenergie, zonnepanelen, biomassa, enz. Iets waar NUON veel te weinig aan doet. Dat geeft een extra impuls aan het streven van Zaanstad om in 2020 klimaatneutraal te zijn en tot de toptien van Nederlandse gemeenten te behoren.

 

GroenLinks en ROSA hebben het initiatief genomen om het College van Zaanstad te verzoeken hiertoe voorstellen uit te werken. In het Zaanstad Beraad van 16 april reageerde wethouder Egberts heel positief. Hij vond dit de juiste manier van politiek bedrijven. Tijdig als raad aangeven welke kant het uit moet. Hij zei dit met name naar partijen zoals SP, ZOG en CDA die de discussie veel te prematuur vonden. Hij vindt een eigen duurzame energie-instelling wel minder gewenst. Zaanstad heeft de expertise niet in huis. Liever denkt hij aan investeren bij een dergelijk fonds van de Triodosbank.

Vlak voor of na de zomer zal hij met een uitgewerkt voorstel komen.

Wij zijn hem erkentelijk voor de openingen die hij heeft geboden, al houden wij vast aan ons voorstel van een eigen energievoorziening. Dat gaan we verder uitwerken, mogelijk samen met Amsterdam.

 

Bert Boer