Informatiebordje regenboogzebra

Vorig jaar werd het regenboogzebrapad geopend. Nu zijn er informatiebordjes gekomen die geïnteresseerden wijzen op het doel van de zebra. Rosanne Kolvers (steunfractielid GroenLinks) mocht de bordjes onthullen. Hieronder haar toespraak bij de onthulling. 

Vorig jaar is hier op 11 oktober, Coming Out dag, het Regenboogzebrapad geopend. Een symbool voor de acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit. En een opvallende, kleurrijke uiting van Zaanstad als Regenbooggemeente. Maar er miste nog iets. De oprichters van Zaandam Roze en het LHBT-Netwerk wezen ons erop dat niet iedereen bekend is met de betekenis van dit zebrapad. Nu hangen deze mooie bordjes hier om deze betekenis aan iedereen uit te dragen.

In Zaanstad mag iedereen zichzelf zijn, denk daaraan wanneer je twee mannen of twee vrouwen hand in hand ziet lopen of zoenen op straat. Denk daaraan als je iemand ziet lopen en je niet meteen ziet of het een man of een vrouw is, het doet er niet toe, het is een mens, net als jij. Denk daaraan als je je vrienden uitscheldt voor homo. Het lijkt soms wel alsof dat gewoon is geworden, maar dit moeten we met z’n allen niet accepteren. Denk eraan dat afkeurende blikken en nare opmerkingen anderen het gevoel geven dat ze niet zichzelf mogen zijn. En bedenk je dan zelf hoe ontzettend belangrijk het is om jezelf te kunnen zijn. Dat moet je een ander toch ook gunnen?

In Zaanstad mag iedereen zichzelf zijn, en dat kan alleen als je mensen in hun waarde laat, niet oordeelt over maar in gesprek gaat met een ander. Laat je nieuwsgierigheid het winnen van je angst. En spreek anderen aan op homofoob en transfoob gedrag. De laatste tijd is geweld tegen LHBT-ers veel in het nieuws. We kunnen dit voorkomen door goede voorlichting en al op jonge leeftijd te leren dat iedereen zichzelf mag zijn. In het bijzonder is dit een oproep aan ouders en leerkrachten die kinderen elkaar horen uitschelden voor homo. Leg ze uit dat ze het voor leeftijdsgenoten nog moeilijker maken om open te zijn over hun geaardheid. En mijn oproep aan alle inwoners van Zaanstad: laat iedereen zichzelf zijn en laat zien dat wij in Zaanstad seksuele- en genderdiversiteit accepteren en diversiteit omarmen.