Woensdag 29 september was in Zaantheater het vierde innovatie congres van de HVC, de huisvuilcentrale in Alkmaar waar ook het afval van Zaanstad naar toe gaat. Het onderwerp was : Met duurzaamheid aan de slag. De presentaties door de diverse inleiders zijn te downloaden van de HVC-website (www.hvcgroep.nl). Het waren boeiende en op de praktijk gerichte inleiders. Om te beginnen de directeur van de HVC groep die vertelde over hun activiteiten. Zoals fosfaatterugwinning uit slib, groen gas uit biovergisting (installaties staan in Zwolle en Middenmeer. Nu nog wachten op Hoogtij…) Een warmtenet rondom Alkmaar, aangevuld met een aantal windmolens. Door al deze acties leverde HVC in 2009 energie aan 210.000 huishoudens end e verwachting voor 2011 is dat het aantal stijgt naar 265.000. De directeur beschouwde de HVC als lokaal duurzaam energiebedrijf.
Een andere invalshoek kwam van de architect Thomas Rau (www.rau.eu) die zijn referaat begon met een speech van Kennedy in 1962: we willen naar de maan, we weten nog niet hoe maar in dit decennium lukt het ons. In 1969 was de landing op de maan. Waar een wil is, is een weg. En de noodzaak tot verduurzaming is vele malen urgenter dan de toenmalige wens om naar de maan te gaan. Dit werd benadrukt door Marc Cornelissen (www.marccornelissen.com expeditieleider poolreizen en al eerder op congressen in Zaanstad aanwezig). Hij kwam met een geactualiseerde presentatie . Daar werd je niet vrolijker van, maar benadrukte daarmee wel de noodzaak tot voortgaande actie.. De jongste gegevens uit zijn onderzoek van zomer 2010 laten bijvoorbeeld zien dat het smelten van het poolijs dezelfde trend vertoont als het tot nu toe meest extreme jaar 2007, waar in plaats van normaal 100.000 m3 ijs toen 3,4 miljoen m3 ijs was weggesmolten. De temperatuurstijging op de Noordpool ligt momenteel 2 graden boven de gemiddelde temperatuurstijging op het gehele noordelijk halfrond. Een mogelijke verklaring hier voor is de volgende: witte oppervlakten weerkaatsen zonlicht. Door opwarming smelt sneeuwen ijs, Donkere oppervlakten (ijsvrij land en ijsvrije zee) absorberen de zonnewarmte waardoor de opwarming lokaal versneld wordt. Dit proces werd eerder in rekenmodellen voorspeld en wordt nu daadwerkelijk gemeten waarbij de snelheid de meest pessimistische scenario’s overtreft. Dit dus in tegenstelling tot berichten die de afgelopen maanden op internet verschenen dat het afsmelten van de ijskap wel meevalt.
In de middag waren er diverse werkgroepen over o.a. de stand van zaken met elektrisch rijden; slimme energienetwerken die de pieken en dalen in de stroomleverantie door zon en wind weten op te vangen en een nieuwe toekomst voor de rioolzuiveringsinstallaties. Rioolwaterzuiveringsinstallaties worden in de periode naar 2030 omgevormd tot NEWaterfabrieken waar Nutriënten (voor fosfaat: eindige grondstof en noodzakelijk in de landbouw ), Energie en Water worden geproduceerd. In 2030 moet het ook mogelijk zijn dat er sprake is van kringloopsluiting bij woningen: de ontlasting gaat naar de zolder in een biovergistingsinstallatie die stroom opwekt en de urine wordt tot drinkwater gezuiverd. Serieus technisch onderzoek heeft inmiddels geleid tot de benodigde technologie. Nu nog de vraag uit de markt (lees: gemeenten).
Dit alles gezegd door de directeur van het waterschap Hollandse Delta. Van droom naar daad, van filosoof naar techneut. “I have a dream” sprak Martin Luther King en 50 jaar later is Obama president van de Verenigde Staten. Zal het ons lukken om na het luiden van alarmklokken door de Club van Rome 50 jaar later klimaatneutraal te worden? We hebben een droom, we hebben de kennis en we hebben de wil. Ik hoor de lezer denken: maar je hebt nog niet het geld. Lees dan eens op uw gemak de website van Teus van Eck (www.teusvaneck.nl) of ga naar de site van de HVC groep, die oude vertrouwde afvalinzamelaars die nog nooit betrapt zijn op dagdromerij. De vraag is niet of je geld hebt, maar waar je het aan uitgeeft. Een kwestie van kiezen.
Kees van den Berg