Bewoners van sommige wijken in Zaanstad hebben onlangs een brief gehad van de gemeente om extra op te letten op onregelmatigheden in hun buurt terwijl ze hun hond uitlaten. De adressen van deze hondenbezitters heeft de gemeente kennelijk gehaald aan de gegevens van de personen die hondenbelasting betalen. De fractie van GroenLinks heeft aan het College van B&W de volgende vragen daarover gesteld. Inmiddels zijn de antwoorden op de vragen ook toegevoegd.

Geacht College,

De Fractie van GroenLinks heeft kennis genomen van een tweetal brieven die door wijkmanagers naar de bevolking in Saendelft en Krommenie zijn gestuurd met betrekking het “Ogen en Oren Project”. Naar aanleiding van deze brieven heeft de fractie op basis van het bepaalde in artikel 51 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad van Zaanstad de volgende vragen. Wij verzoeken u deze vragen zo
spoedig mogelijk te beantwoorden.


1. Zijn deze brieven een eigen initiatief van de betrokken wijkmanagers of zijn deze brieven geïnitieerd door het College?
2. Op basis van welke feiten wordt geconcludeerd dat de politie, werkzaam binnen de
gemeentegrenzen van de gemeente Zaanstad, zelfs niet in samenwerking met de gemeente Zaanstad, niet in staat is om de genoemde wijken veiliger te maken?
3. Op basis van welke bevoegdheid is het databestand dat de gemeente Zaanstad tot zijn
beschikking heeft in het kader van de belasting die als ‘hondenbelasting’ te boek staat, gebruikt in het kader van en ten behoeve van de wettelijke opsporingstaak van de (nationale) politie?
4. Heeft de gemeente over het gebruiken van het belastingplichtigenbestand ten behoeve van justitiële opsporing vooraf overleg gehad met het College Bescherming Persoonsgegevens? Zo ja, wat was daarvan het resultaat en we zien de reactie graag als bijlage meegezonden met het antwoord. Zo nee, waarom is het College niet geraadpleegd?
5. Waarom denkt u dat aan de Zaanse eigenaren van honden in de genoemde wijken in minder dan een half uur afdoende uitleg kunt geven over het doel van het Ogen en Oren Project , over de achtergronden van het project, maar ook over de risico’s van de directe betrokkenheid in de vorm van melder en getuige bij mogelijke misdrijven zoals woninginbraak, auto-inbraak, fietsendiefstal en vernielingen?
6. Welke overtredingen en misdrijven zouden de betreffende honden eigenaren nog meer
kunnen/moeten melden?
7. Staat tegenover deze dienstverlening aan de politie en/of de gemeente enigerlei “beloning” waar de betrokken burgers toch als een nieuwe kleur blauw zich op straat begeven?
8. Zal in alle gevallen van meldingen sprake zijn van daadwerkelijke actie van de kant van politie, justitie en gemeente en zal in alle gevallen waar burgers zich met hun naam melden, sprake zijn van adequate terugkoppeling?


Namens de fractie,
Dirk de Hen