Landelijk zijn er vragen gerezen over de kwaliteit van de inburgeringscursussen.
Om te weten hoe het in Zaanstad gaat, heeft Sevinç Kük aan het College van B & W hierover de volgende vragen gesteld:


Op 30 januari jl. verscheen in het dagblad Trouw een artikel waarin staat dat er veel ontevredenheid is onder docenten en deelnemers van de inburgeringscursussen. De SP heeft een landelijke onderzoek laten uitvoeren onder 500 betrokkenen. Uit dit onderzoek kwam dat 80% van de docenten aangaf dat de kwaliteit van het inburgeringsonderwijs sinds de invoering van de nieuwe inburgeringswet in 2007 onder de maat is. De inburgeraars klagen over bureaucratie, te lange wachttijden en loketten die hen van het kastje naar de muur sturen.

Ons is bekend dat in het parlement door verschillende partijen, waaronder GroenLinks, is gepleit voor een keurmerk van de cursussen en voor andere verbeteringen. Wij willen graag weten hoe het in Zaanstad gaat met de inburgeringscursussen en stellen daarom de volgende vragen:

1. Hoeveel inburgeraars hebben er in 2007 en 2008 deelgenomen en hoeveel zijn er geslaagd?

2. Zijn er op dit moment wachtlijsten? Zo ja, hoe groot zijn de wachtlijsten ?

3. Is er in Zaanstad een kwaliteit- en tevredenheids onderzoek gedaan onder inburgeraars en docenten? Zo ja, wat zijn de uitkomsten? Zo nee, gaat u dit doen?

4. Door welke instantie wordt toezicht gehouden in Zaanstad?

5. Hoe lang duurt het voordat een inburgeraar geplaatst wordt? Van intake gesprek tot het starten van de cursus?

6. Waar vinden de intake gesprekken plaats en door wie worden ze gehouden?

7. Is er kinderopvang geregeld voor ouders met kinderen die verplicht zijn de inburgeringscursus te volgen? Zo nee, gaat u dat verzorgen?

 

Sevinc Kuk

Fractie GroenLinks Zaanstad

= = = =

Deze vragen zijn als volgt beantwoord:

 


Deze vragen beantwoorden wij als volgt:

1. In totaal zijn er tot en met 6 februari 2009 912 inburgeraars gestart met een inburgeringstraject. Daarnaast zijn 192 inburgeraars gestart met een alfabetiseringstraject, de eerste fase van de inburgering. De duur van een alfabetiseringstraject is plusminus 1 1/2

jaar met, indien nodig, een uitloop van een half jaar. De duur van een inburgeringstraject, voordat er examen kan worden gedaan, is plusminus 1 1/2 jaar. Er zijn 101 inburgeraars geslaagd voor het inburgeringsexamen. Alle inburgeraars die examen hebben gedaan, zijn, op een na, geslaagd. Deze persoon is voor een van de examenonderdelen gezakt.

Totaal aantal inburgeraars in 2007, 2008, t/m 6-2-2009

Alfabetisering       192

Inburgering           912

Geslaagd             101

2. Nee.

3. Nee. Als graadmeter voor de kwaliteit en tevredenheid beschouwen wij het aantal klachten. Sinds 2007 is er een klacht ontvangen over de kwaliteit van de inburgeringscursussen. Een beiangrijke graadmeter is verder het hoge aantal geslaagden. Zie het antwoord bij vraag 1. Ten slotte is er sprake van een hoog aantal zelfmelders op het wekelijkse inburgeringspreekuur. Dit duidt op positieve mond-op-mond reclame over de inburgeringscursussen. Het uitvalspercentage tijdens een traject is 4%. Dit is laag t.o.v. de landelijk gestelde norm van

10%.

4. De sector Werk en Inkomen heeft contracten afgesloten met externe taalaanbieders. Toezicht wordt in de vorm van contractbeheer vormgegeven door de sector Werk en Inkomen. Dit gebeurt door frequent contact en de ontvangst van maandelijkse rapportages over aantallen, doorstroming en resultaten.

5. Een inburgeraar wordt binnen een maand op een cursus geplaatst.

6. De intake vindt plaats door een consulent inburgering van de Sector Werk en Inkomen, in het Stadskantoor. Het vervolgonderzoek, o.a. de taalniveaubepaling, vindt plaats door de taalaanbieder op de locatie in Zaandam waar de inburgeraar de cursus krijgt.

7. Ja, inburgeraars die verplicht moeten inburgeren, krijgen de kosten van de kinderopvang via de gemeente en de Belastingdienst vergoed. Deze vergoeding vindt plaats op basis van de Wet Kinderopvang. Er wordt voorlichting gegeven over de aanmelding voor kinderopvang. Er wordt een lijst meegegeven met de geregistreerde kindercentra in Zaanstad. Men kan zich bij het kindercentrum van keuze inschrijven.

In het vertrouwen u voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

het College van Burgemeester en Wethouders van Zaanstad