Een paar weken na de afschuwelijke aanslagen in Parijs, was de Franse hoofdstad weer wereldnieuws. Deze keer op een gelukkig veel positievere manier. Op zaterdag 12 december werd er namelijk een historisch klimaatakkoord gesloten. Maar liefst 195 landen hebben het akkoord ondertekend, waaronder ook de kampioenvervuilers Amerika en China.

De landen hebben bepaald dat de opwarming van de aarde onder de 2 graden moet blijven. Daarbij is 1,5 graden als streefgetal genoemd. Dat zal nog een forse inspanning vergen, want de ‘vrijwillige plannen’ die landen vooralsnog hebben ingediend, zijn nog lang niet voldoende. Wanneer het bij deze plannen blijft, zal de temperatuurstijging 2,7 graden bedragen. Er moet dus nog een tandje bij.

Groot draagvlak
Wat misschien wel de grootste winst van Parijs is, is dat het probleem nu eindelijk zo breed erkend wordt. En dat er ook wereldwijd draagvlak is om de schouders eronder te zetten. De Amerikaanse president, Obama, noemt het akkoord dé kans om de aarde te redden, en diverse andere politici noemen het verdrag op z’n minst ‘historisch’.

Bedrijfsleven
De laatste tijd leek het er wel eens op alsof bepaalde politici de laatste klimaatsceptici zijn. Veel moderne bedrijven zijn namelijk al wel stevig aan het verduurzamen, en ook enkele miljardairs hebben aangegeven voortaan niet meer in fossiele brandstoffen te investeren. Dit alles staaft de bewering die de laatste dagen meermaals werd gedaan dat ‘het fossiele tijdperk ten einde loopt’. 

Vieste jongetje
De rol van Nederland is teleurstellend. Ons land bungelt al jarenlang onderaan in de lijstjes van landen die verduurzamen. Niet voor niets spande Stichting Urgenda een proces aan tegen de Staat der Nederlanden. Toen dit proces glansrijk werd gewonnen, kondigden Rutte en kompanen aan tegen dit vonnis in beroep te gaan. Wanneer de Nederlandse regering dat beroep zou voortzetten, zou dat wel erg in tegenstelling zijn met het akkoord dat is gesloten in Parijs.

Toekomst
Het is positief dat de zorgen van GroenLinks (en diverse milieuorganisaties over de hele wereld) nu zo breed worden gedeeld. Hopelijk wordt het klimaatakkoord nagestreefd en worden er de komende jaren reuzenstappen gezet!

Zie ook op de site van GroenLinks: http://climatemoment.nl/nieuws/analyse-nieuw-klimaatverdrag-anderhalve-graad-binnen-bereik

Paul Laport