Met de voorgestelde verhogingen tot 8,60 euro per m2 in 2014 zouden onze woonboten de zwaarste lasten krijgen in vergelijking met andere gemeenten om ons heen. GroenLinks wist de gemeenteraad daarvan te overtuigen. Onze motie om de verhogingen na 2010 te kappen kreeg brede steun.

Eigenlijk waren de besprekingen over de precarioverhogingen voor woonboten al afgerond. Door nieuwe berekeningen op basis van de cijfers van woonbotenvoorzitter Anne van Hattum, toonde GroenLinks echter aan dat we in 2014 aan de top zouden komen. Dat is nooit de bedoeling geweest van het College. Daar staat tegenover dat de tarieven nu laag zijn. Op ons verzoek stond donderdag 13 november het onderwerp opnieuw op de agenda. Ons voorstel was dat de tarieven alleen in 2009 en 2010 zouden worden opgetrokken tot uiteindelijk 3,60 euro per m2. Dan zit het in de buurt van Rijkswaterstaat, die 4,50 per m2 vraagt van de woonboten. Daarna stoppen met extra verhogingen. Tegelijk pleitten wij voor een goede onderbouwing van de tarieven zodat er zekerheid komt voor de woonbootbewoners. Wat ons betreft kon dat bij de Woonbotennota, maar de wethouder gaf de voorkeur aan een aparte notitie. Die kan er dan ook eerder zijn.

Daarmee zijn we akkoord gegaan. De woonbootbewoners hadden zorg dat zij dan niet betrokken zouden worden. Met de wethouder hebben wij dit besproken. Hij is zonder meer bereid met hen in gesprek te gaan. Onze motie, die een duidelijke grens stelt aan de verhogingen, is uiteindelijk breed aangenomen. Alleen de ZOG stemde tegen, omdat zij terug willen naar liggeld. Dat is echter ook geen waarborg voor lage tarieven, zoals bij Landsmeer het geval is.

Bert Boer