De initiatiefnemers van het Oekraïne-referendum hebben in het NRC Handelsblad verklaard dat zij er vooral op uit zijn de volledige EU ter discussie te stellen. Het gaat hen helemaal niet om de Oekraïne. Toch is dat wel waar we aanstaande woensdag over gaan stemmen. Vóór of tegen een associatieverdrag met dit land. GroenLinks is voor. Maar waarom eigenlijk?

Er worden veel fabeltjes verteld en er worden veel zaken bijgesleept die niet relevant zijn. Wat goed is om te weten, is dat de EU al heel veel van dergelijke associatieverdragen heeft gesloten. En dat dit associatieverdrag door alle EU-lidstaten al is ondertekend. Zijn er zwaarwegende argumenten om dit verdrag op het laatste moment nog tegen te houden?

Handelsverdrag
Het associatieverdrag is in de eerste plaats een handelsverdrag en geen opmaat naar een EU-lidmaatschap. De EU heeft ook associatieverdragen met Israël, Algerije en Chili. Er heeft nog nooit iemand beweerd dat het de bedoeling is dat deze landen op termijn EU-lid worden. Het verdrag is ook geen vrijbrief voor Oekraïense werknemers om straks overal in de EU te kunnen gaan werken.

Oekraïners zijn voor
Uit een laatste peiling bleek dat maar liefst 72% van de Oekraïners voor het verdrag is. Sterker nog, de hele opstand (Euromaidan) van een paar jaar geleden is om dit verdrag begonnen. Betogers eisten destijds dat de toenmalige regering woord zou houden en het associatieverdrag met Europa zou ondertekenen en niet zou zwichten voor de Russische druk om het niet te doen.

Regelgeving
Om handel te mogen drijven, is het noodzakelijk om aan strenge regels te voldoen. Het is de intentie dat door het verdrag de wet- en regelgeving in Oekraïne steeds meer zal worden afgestemd op de Europese situatie. Er zal worden gewerkt aan de versterking van de democratie, de mensen- én dierenrechten in Oekraïne, en de bestrijding van corruptie. Hoewel dat natuurlijk niet van de een op de andere dag zal lukken, is het wel een hoopvol vooruitzicht voor inwoners van Oekraïne.

Angst zaaien
Tegenstemmers zaaien vooral angst. Het verdrag zou instabiliteit in de regio veroorzaken (alsof het daar nu zo stabiel is…), Poetin in de kaart spelen (terwijl een nee-stem de verdeeldheid in de EU juist vergroot) en niet in het belang zijn van de inwoners van Oekraïne (laten we 72% voorstanders dan liever in hun hemd staan?). GroenLinks denkt dat een nee-stem in het belang is van de Oekraïne, Nederland noch de Europese Unie. GroenLinks is, kortom, voor het verdrag.