Door de bouwwerkzaamheden van Inverdan rond het station Zaandam dreigt de fietstunnel bij het station Zaandam naar Westerwatering voor lange tijd niet gebruikt te kunnen worden. Dat betekent voor fietsers behoorlijk omfietsen, terwijl het college tegelijkertijd het fietsverkeer wil bevorderen! Daarom heeft GroenLinks het intitiatief genomen om dit in het Zaanstad Beraad als volgt aan de orde te stellen:
Agenda-initiatief Fietstunnel Westerwatering bij station Zaandam.
De fractie van GroenLinks verzoekt de griffie en de agendacommissie zo spoedig mogelijk, in ieder geval nog in maart, dit onderwerp te agenderen in een commissievergadering. Daarbij is vooraf een presentatie door het programmamanagement van Inverdan wenselijk.
Wat wordt gevraagd?
- Is het sluiten en slopen van deze veelgebruikte fietstunnel vóór dat de bouw van de nieuwe fietsroute de Buiging wordt aangevangen, inderdaad onvermijdelijk? Zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen, door bijvoorbeeld een andere fasering in de werkzaamheden, optimaal onderzocht? Wilt u dit aan ons toelichten?
- Welke alternatieve oplossingen zijn onderzocht en waarom kunnen deze niet worden toegepast? Wij denken daarbij bijvoorbeeld aan het verleggen van de ingang van de fietstunnel aan de oostkant langs de spoorbaan.
- Zijn er nog andere oplossingen overwogen als de sluiting van de fietstunnel echt niet te voorkomen is, zoals tijdelijke liften aan beide zijden van het station waarin de fiets kan worden meegenomen of een noodbrug over het spoor?
Toelichting.
GroenLinks realiseert zich dat de werkzaamheden voor Inverdan onvermijdelijk hinder zullen veroorzaken en tot tijdelijke aanpassingen kunnen leiden. Het sluiten van de fietstunnel naar de Westerwatering, waar dagelijks duizenden fietsers gebruik van maken, gaat echter bijzonder veel ongemak geven. Ongemak dat naar schatting anderhalf jaar zal duren. Met onze art. 40 vragen van 26 november 2007 hebben wij hierop al gewezen. Wij stellen het op prijs als tot het uiterste onderzocht wordt hoe de vroegtijdige sluiting van de tunnel voorkomen kan worden. Daar zijn onze eerste vragen op gericht. Niemand gooit immers oude schoenen weg, voordat hij nieuwe heeft.
Als die vroege sluiting onverhoopt echt niet te voorkomen is dan rekenen wij op meer inzet voor alternatieve oplossingen om de fietsers zoveel mogelijk van dienst te zijn. Dat betreft onze derde vraag. Er moet ons allen toch veel aan gelegen zijn om de fietsbevorderende uitgangspunten van de Zaanse fietsnota ook toe te passen in complexe situaties zoals deze. Zonder meer verwijzen naar de route via het hoge viaduct achter het AH-kantoor of in noordelijke richting naar de tunnel bij Rekla Spits lijkt wat gemakkelijk. Het betekent voor velen een behoorlijke omleiding, vaak in weer en wind.
Namens de fractie van GroenLinks,
Bert Boer.