Met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) wordt per 1 januari 2007 de uitvoering van het rijk bij de gemeente gelegd. Daar zit heel veel aan vast. Het gaat om de overheveling van de WVG (beleid gehandicapten), de Welzijnswet en een deel van de AWBZ (huishoudelijke hulp). De nieuwe wet beoogt een betere participatie van de betrokkenen, meer ‘maatwerk’ en een belangrijke plaats voor sociale cohesie. Dus: ‘omzien naar elkaar’. Het is een gigantische operatie, waaraan hard wordt gewerkt. De grote zorg is of alles wel op tijd en goed geregeld kan worden. Vallen er straks geen mensen tussen wal en schip?

Zaanstad heeft gekozen voor een invoering waarbij in het begin alles zoveel mogelijk blijft zoals het nu geregeld is. Bovendien is er overleg geweest met een klankbordgroep, waarin vertegenwoordigers van de diverse belangengroepen zitting hebben. Op 21 september lag het besluit ter tafel om de verordening voor individuele voorzieningen goed te keuren. Dat raakt vele duizenden burgers in onze stad. Vanuit de gemeenteraad waren heel wat verbeteringen ingediend, die wethouder Noom heeft overgenomen. Zij en de ambtelijke staf verdienen een compliment, want er is veel werk verzet en dat zal nog wel even nodig blijven.

GroenLinks ondersteunde een motie van de PvdA waarmee bij de invoering werd aangedrongen op 'maatwerk', een evaluatie na één jaar en een tussentijds verslag in september 2007.

GroenLinks vroeg verder om drie harde toezeggingen:

1. grote flexibiliteit om vooral in de eerste maanden van 2007 in te spelen op onvoorziene en onverwachte situaties.

2. een garantie dat de eigen bijdrage van de cliënten in 2007 absoluut gelijk blijft aan 2006, dus geen verhogingen.

3. per 1 januari 2007 de oprichting van een echte Adviesraad Cliëntparticipatie WMO, in vervolg op de huidige klankbordgroep, waarbij de samenstelling, het budgetrecht, de taken en bevoegdheden goed geregeld zijn.

Alle drie punten zijn door de wethouder toegezegd.

Bert Boer