Maak Zaanstad mooier, maak Zaanstad duurzamer. Zo begon de slotbeschouwing van GroenLinks tijdens de begrotingsbehandeling van afgelopen donderdag. Om daar ons steentje aan bij te dragen, diende GroenLinks vijftien moties in. Van deze moties zijn er maar liefst tien aangenomen! Ook onze motie buiten de begroting om, om het traditionele vuurwerkoverlast tegen te gaan, werd tot onze vreugde met de kleinst mogelijke meerderheid aangenomen.
Als oppositiepartij probeer je accenten in de begroting te veranderen, en daarin zijn we behoorlijk goed geslaagd. Dankzij onze moties is de begroting net iets duurzamer, net iets groener geworden. Ook hebben we meer aandacht gegenereerd voor een schonere openbare ruimte én voor diverse kwetsbare groepen in de Zaanse samenleving. Hieronder kunt u per thema lezen welke moties van ons zijn aangenomen. In de bijlagen kunt u (per kopje) de betreffende moties teruglezen en ook de slotbeschouwing die voorafgaand aan de stemming werd uitgesproken.
Groen en duurzaam
Een groot deel van onze moties had betrekking op het verder vergroenen en verduurzamen van de stad. Wanneer gemeentelijke vervoersmiddelen worden vervangen, zal voortaan automatisch voor CO2-neutrale varianten worden gekozen. Ook het energieverbruik van de stadsverlichting wordt nog eens goed onderzocht: kan er bijvoorbeeld met ledverlichting niet flink op het CO2-verbruik worden bezuinigd? Zaanstad gaat ook meedoen aan de ‘Operatie Steenbreek’, waarmee ‘verstening’ van de omgeving wordt tegengegaan. Vanzelfsprekend dienden we samen met ROSA de motie in om de CO2-reductie verder op te voeren – naar een totale reductie van 100 miljoen kg per jaar!
Openbare ruimte
Een meerderheid van de gemeenteraad was het met ons eens dat er een watertappunt moet komen op het stadhuisplein – hopelijk het eerste tappunt van een hele reeks. Het idee om bedrijven en scholen te stimuleren zich in te zetten tegen zwerfvuil, kon eveneens op voldoende draagvlak rekenen bij andere partijen. Net als ons idee om fietsparkeerplaatsen beter aan te geven middels bebording – misschien maakt dat een nieuwe peperdure fietsenparkeervoorziening dan wel overbodig. Uit Utrecht hebben we het idee overgenomen van een transformatiekaart; een stimuleringsmiddel om leegstaande kantoorpanden te laten transformeren tot woonruimte. Naar aanleiding van een andere motie zal er een duidelijker evenementenkalender worden bijgehouden, waardoor de verschillende Zaanse evenementen minder in elkaars vaarwater zullen zitten.
Diverse
Met het dierenwelzijn binnen de stadsgrenzen is het redelijk gesteld, GroenLinks heeft de gemeente opgedragen ook buiten de gemeentegrenzen (bijvoorbeeld ’t Twiske) op dierenwelzijn aan te dringen. Dankzij een gezamenlijke motie (met VVD, D66 en ZOG) wordt opnieuw onderzocht of hockeyvereniging De Kraaien kan verhuizen naar een locatie binnen de stadsgrenzen, waarbij nog eens goed gekeken wordt naar de mogelijke fusies van voetbalclubs.
Vluchtelingen
De noodopvang van vluchtelingen in Zaanstad verloopt voorspoedig. De geweldige inzet van meer dan 300 vrijwilligers van de Noorderkerk speelt daar een belangrijke rol bij. In de opvang wonen ook enkele jongeren, die al wekenlang niet naar school zijn geweest. De motie van GroenLinks om daar zo spoedig mogelijk iets aan te doen, is aangenomen. Het is fijn dat deze jongeren straks niet meer 24 uur per dag in de noodopvang hoeven te zitten.
Tegengaan Vuurwerkoverlast
Van een totaal andere orde was onze motie ‘vreemd aan de orde van de dag’. In deze motie vraagt GroenLinks het college om maatregelen te nemen om de traditionele vuurwerkoverlast tegen te gaan. De motie werd met de kleinst mogelijke meerderheid (20-19) aangenomen. Al een paar jaar lang maken we ons sterk om het vuurwerkoverlast tegen te gaan. Een paar jaar geleden kregen we van geen enkele partij steun, terwijl nu dus een meerderheid van de gemeenteraad voor een beperkend experiment stemt. Zeer verheugend!
Paul Laport