Op vrijdag 7 september was er weer een Repair Café in Wormerveer. Ik trok erheen met een kapotte lamp en een haperend broodrooster. Zou ik even later weer met twee gerepareerde apparaten huiswaarts keren?
De sfeer in het Repair Café (Zonnehuis, Wormerveer) was uitstekend. Je wordt er ontvangen door twee vriendelijke gastvrouwen, die je meteen een kopje koffie of thee aanbieden. Aangezien het nog behoorlijk warm was deze vrijdag, kon je ook kiezen uit fris of sap.
Er zaten nog een paar personen te wachten. Het leek een beetje op een wachtkamer bij de huisarts. Alleen waren in dit geval de mensen niet ziek, maar de apparaten die ze bij zich hadden.
Er werd gezellig gekletst over de apparaten en wat er zo al aan schortte. Na een paar minuten mocht ik naar beneden met mijn ‘elektrische brekebeentjes’, naar de reparatiekelder.
De reparatie
In de reparatieruimte voerden zo’n vijf vrijwilligers, met diverse soorten gereedschap, hun herstelwerkzaamheden uit. Ook mijn lamp en broodrooster konden worden gerepareerd! Ik dacht dat vooral de lamp wel enige tijd in beslag zou nemen, maar het was binnen een paar minuutjes voor elkaar. ‘Hajeto!’ roepen de klussers van Buurman en Buurman dan tevreden uit.
Ik sprak daarna nog met Joop de Kok, de enthousiaste initiatiefnemer van het Repair Café in Wormerveer. Joop is vorig jaar gestart met het café. Hij had het fenomeen in Amsterdam leren kennen, en dacht: dat moeten wij ook hebben in de Zaanstreek!
Inmiddels werken er tien tot twaalf vrijwilligers mee aan het Repair Café in Wormerveer. En nu begint men ook in Koog aan de Zaan (Het BrandtWeer) en in Zaandam Zuid (Darwinpark).
Groen en sociaal!
‘Het is begonnen omdat het goed is voor het milieu,’ vertelt Joop. ‘Maar behalve dat het goed is voor het milieu, is het ook een heel sociaal gebeuren. Er komen hier veel buurtbewoners. Met hun kapotte apparaten óf om een handje te helpen met het repareren.’
Bezoekers hebben vooral broodroosters, fietsen, lampen, koffiezetapparaten en video- of dvd-recorders bij zich. ‘Het lukt ons om ongeveer 80 tot 90% van de apparaten te repareren. Dat is dus een heel aardige score,’ aldus Joop. ‘Gemiddeld worden er per middag zo’n vijftig apparaten gerepareerd.’ Het Repair Café vraagt daar een vrijwillige bijdrage van 2,50 euro voor.
Poppendokter
Deze vrijdag kwam er ook een meneer met een fotodroogapparaat langs. Dit apparaat is nog van voor de oorlog, maar helaas lukte het niet om het apparaat weer aan de praat te krijgen. Een pop van meer dan vijftig jaar oud, is een vorige keer wel gerepareerd. ‘Ik werd toen al de poppendokter genoemd,’ glimlacht Joop. ‘Het is fantastisch om mensen op deze manier blij te maken. En ervoor te zorgen dat niet alles zomaar in de vuilnisbak wordt gekieperd.’
Van de opening van het Repair Cafe in Wormerveer is een interessant filmpje gemaakt, dat internationale aandacht kreeg. Je kunt het bekijken via de link: http://repaircafe.nl/blog/2013/08/13/repair-cafe-wormerveer-gaat-de-wereld-over/
Eerstvolgende data
Heb jij ook een kapot apparaat? Je kunt een Repair Café bezoeken op de volgende data:
* Repair Café Wormerveer (elke eerste vrijdag van de maand, van 11.00 tot 16.00 uur). Adres: M. Albert Meijnsstraat 131.
* Repair Café Koog aan de Zaan (elke tweede zaterdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur). Adres: Breestraat 110, Koog a/d Zaan.
* Repair Café Zaandam (elke derde vrijdag van de maand, van 14.00 tot 16.00 uur). Adres: De Weer 31, Zaandam.