GroenLinks heeft zich al tijd ingezet voor het behoud van het typische Zaanse landschap zoals het Guisveld en de Kalverpolder. Wij zijn dan ook erg blij met de reserveringen die het Rijk doet om verdere verruiging van deze gebieden tegen te gaan.
Bij het Guisveld gaat het vooral om verbrakking van de polder. Het verbrakken gebeurt door zilt water uit het Noordzeekanaal de polder Westzaan in te laten om de oorspronkelijke laagveen vegetatie te herstellen. Voorbeelden van deze vegetatie zijn het harig wilgenroosje en het lepelblad (goed tegen scheurbuik). Deze planten zouden verdwijnen als het water te zoet zou worden. Ook de groei van bomen moet hier ingedamd worden om het open veenweide gebied te behouden. Het totale plan gaat 10 miljoen Euro kosten. Het Rijk draagt 4,3 miljoen bij. De overige zes miljoen komt met name van de provincie.
Bij de Kalverpolder gaat het eveneens om de juiste zilte waterkwaliteit te houden. Zoet water is minder goed bestand tegen veen, waardoor er sneller algen in het water voorkomen. Ook is het belangrijk om de bodemdaling te remmen. De bodem daalt namelijk door bemaling van het grondwater waardoor het veen inklinkt. Hier draag het Rijk aan 2,1 miljoen bij. GroenLinks wethouder Robert Linnekamp is blij met de rijksbijdrage. “De Kalverpolder is niet alleen een prachtig natuurgebied met een grote variatie aan flora en fauna, het is ook hét decor voor de Zaanse Schans”.
Beide gebieden zijn Natura 2000 gebieden, waarbij het plan van aanpak gericht is op het behoud van specifieke natuurwaarden. Zaanstad zelf is de trekker van deze projecten, maar op eigen kracht zouden wij het niet kunnen. Evenals de onontbeerlijke inzet van vrijwilligers. Nuttige sport in de buitenlucht. Iets voor jou?
Romkje Mathkor