Op uitnodiging van de kerken in Krommenie mocht de politiek in de Doopsgezinde Vermaning reageren op vragen over deze drie thema’s. Al eerder hadden deze kerken hierover een manifest rondgestuurd, gebaseerd op het conciliaire proces uit de jaren negentig. Zeven partijen zijn op de uitnodiging ingegaan en onder de rustige leiding van chef-redacteur Jan van der Werff ontstond een interessante discussie over tal van onderwerpen. Een discussie die echt over de inhoud ging en met respect voor elkaar gevoerd werd. De zaal kreeg ook volop kans mee te doen. De voedselbank, de hinder van straling en het bevorderen van de multiculturele samenleving kwamen zo spontaan aan de orde. GroenLinks voelt zich thuis bij de drie onderwerpen.

De vragen over gerechtigheid waren toegespitst op gelijke kansen en wat je daaraan hebt gedaan als politieke partij. Gelijke kansen staat bij ons hoog in het vaandel. Ieder mens, ook ieder kind, telt mee. Kansen worden vergroot door goede aansluiting in de onderwijsketen. Voorkom vroegtijdige schooluitval.  Werk leesachterstanden weg. Op initiatief van GroenLinks is de Armoedemonitor ingevoerd, waardoor we goed inzicht krijgen waar de armoede zit en hoe ernstig het is. Mede daardoor is de grens voor minima van 105% naar 110%. Lage inkomens hebben recht op betaalbare woningen, die goed geïsoleerd zijn. Dat scheelt in de energiekosten. Gelijke kansen moeten er wereldwijd zijn. Daarom hebben we als GroenLinks er voor geknokt dat Zaanstad millenniumgemeente is geworden. In 2015 moeten ziekte en ondervoeding zijn teruggedrongen en ieder kind onderwijs krijgen. Bij dit alles helpt Fair Trade: een eerlijke prijs voor betrouwbare producten. En we steunen jaarlijks de Voedselbank, want die is helaas vooralsnog bittere noodzaak.

Vrede is de vrucht van gerechtigheid. Gelijke kansen nemen de spanningen weg. Kennis van culturen en religies kan wederzijds respect bevorderen. Ga het pesten op scholen en op het werk tegen. Voer de debatten in de politiek scherp, maar waardig. Maar wat kunnen we doen aan de vele “hate-mails” op internet?, zo vroeg ik aan de zaal. Mogelijk gaat onze burgemeester zich aansluiten bij Mayors for Peace.

Bij zorg voor de schepping heb ik verteld wat GroeLinks allemaal bereikt heeft in deze periode en waar we naar toe gaan in 2020, niet alleen voor ons zelf, maar vooral voor onze kinderen en kleinkinderen. Ook gewezen op het idee van Transition Towns, dat uit Engeland is overgewaaid en terug te vinden in ons verkiezingsprogramma. Laten we kijken wat we er in onze eigen straat of wijk aan kunnen doen. Een mooi voorbeeld is de milieuwedstrijd tussen Oost- en West-Knollendam. Die mensen gaan er voor! Toen ik de microfoon mocht doorgeven aan mijn buurvrouw Barbara Visser van de VVD wees ik er op dat de VVD nogal eens tegenstemt bij Milieuvoorstellen in de raad, onlangs nog bij het Milieuprogramma voor 2010, en dus wel wat heeft uit te leggen. Zij antwoordde dat de VVD tegen dure en onnutte oplossingen is zoals de aanschaf van elektrische auto’s en scooters. En dat 2020 klimaatneutraal onbetaalbaar en dus onhaalbaar is. Wat dan wel? Eerst kwam zij niet verder dan het isoleren van huizen. Na opmerkingen van anderen voegde zij de industrie er aan toe. Tenslotte herhaalde zij de bezwaren tegen kolencentrales. Ik zei het daarmee helemaal eens te zijn, maar dat de VVD in de Tweede Kamer de voorstellen van Vendrik nog steeds niet steunt.

Het slot van het debat ging over de vraag van een predikante uit Krommenie, die de hele avond niet gehoord had wat zij als kerken nu voor de politiek konden betekenen. Als eerste spreker zei ik dat de kerken met het uitgebrachte manifest op hoofdlijnen heel goed bezig zijn en daarmee moeten doorgaan. Daarnaast in de praktijk allerlei acties ontwikkelen zoals het IDB, multiculturele gespreksgroepen, enz.  Kerkelijke uitspraken op gedetailleerde politieke kwesties zullen gauw tot verdeeldheid leiden. Daartoe uitgedaagd noemde ik het voorbeeld van het voortbestaan van de Evangelische Basisschool. In mijn kerk werd daarover verschillend gedacht. Zoiets moet je aan de politiek overlaten. Christa Neefjes van de ChristenUnie was het daarmee volstrekt oneens. Jeroen Olthof van de PvdA vond dat de kerk over alles wat mocht zeggen, als ze dat wilde. Barbara Visser was het geheel met mij eens, net als Ruud Pauw van ROSA. Bij alle gelijkgestemdheid op deze mooie avond kwamen we als forum hier dus niet uit.

 Tot slot kwam aan het einde de uitslag van een politieke peiling. Daaraan hadden 19 van de 45 aanwezigen meegedaan, dus 42 %. GroenLinks scoorde 37%, ROSA 21 % en alle andere partijen (VVD, ZOG, CDA, PvdA en CU) 5 tot 11%. Zo’n uitslag, daar tekenen we voor, maar hopelijk is 3 maart de opkomst beter. 

 Bert Boer