Het winterweer heeft schaduwzijden. ook in Zaanstad. GroenLinks heeft daarover deze week de volgende vragen gesteld aan het college:

Geacht College,

Op grond van art. 51 van ons reglement leggen wij het volgende aan u voor:

De opmerkingen van Melchert Leguyt in Dagblad Zaanstreek van 24 december over de slechte aanpak van fietspaden bij sneeuw en gladheid zijn ons uit het hart gegrepen. Veel burgers hadden de afgelopen week soortgelijke ervaringen. Aan fietspaden werd de eerste dagen  slechts zeer ten dele wat gedaan. Ondanks de intentie van het ZVVP en de fietsnota om het fietsverkeer te promoten. Pas op donderdag 24 december, de vijfde dag met sneeuw en gladheid!,  merkten we iets van een inhaalslag zoals de fietspaden bij de Burcht in Zaandam, de Scholtenstraat vanaf de rotonde Bernhardplein en langs de Wandelweg in Wormerveer. Maar zelfs op donderdagavond was het nog mis in de Leliestraat in Koog, met de paden langs de Vincent van Goghweg en met de fietsroute langs de Heijmansstraat, de Gerhardstraat en de Keplerstraat.

Verder bereikten ons berichten van mensen met een fysieke beperking die met hun rollator, rolstoel of scootmobiel hun pand niet uitkonden.

Wij hebben groot respect voor de tientallen medewerkers die dagenlang, vaak voor dag en dauw, in touw zijn voor de sneeuw- en gladheidbestrijding. Niets dan lof! Onze zorg betreft de prioriteitsstelling en de planning. Wij hebben daarom de volgende vragen:

 Hoe ziet uw plan van aanpak voor de gladheidbestrijding eruit voor wat betreft de fietspaden? 

  1. Is dat ook zo uitgevoerd? Welke fietsroutes zijn wanneer aangepakt?
  2. Bent u bereid op basis van de huidige ervaringen het plan van aanpak te herzien, met meer prioriteit voor de doorgaande fietsroutes, zowel met sneeuwschuivers als met strooiwagens?
  3. Maakt u onderscheid tussen preventieve en curatieve gladheidbestrijding, waarbij voor preventieve bestrijding minder strooizout nodig is?
  4. Past u voor het strooien de meest milieuvriendelijke variant toe van de beschikbare middelen?
  5. Is er in uw aanpak ook plaats voor stoepen rond gebouwen waar veel mensen met een fysieke beperking wonen, die afhankelijk zijn van het gebruik van rollators, rolstoelen en scootmobielen? Indien ja, welke gebouwen zijn dat?

 

Bert Boer

 

Deze vragen beantwoorden wij als volgt:  

1. Puntsgewijze beantwoording van de vragen

1.1. Voor de gladheidbestrijding van fietspaden zijn er 5 hoofdroutes (naast de 7 hoofdroutes voor autowegen). Van de circa 300 km aan fietspaden in Zaanstad is ruim de helft bestempeld als hoofdroute. Een hoofdroute is een route die wijken of buurten ontsluit en toegang verleent tot de hoofdverkeersaders in Zaanstad. Zodra de gladheidbestrijdingsdienst uitrukt, worden alle routes gereden. In november zijn de strooiroutes in de krant gepubliceerd. Dit wordt in januari herhaald. Daarnaast zijn de routes op het Internet te raadplegen.

1.2 Dit is zo uitgevoerd. Vanaf 16 december 2009 tot en met 26 december 2009 zijn alle routes minimaal 15 keer gereden. Hierbij is zowel gestrooid als geschoven, afhankelijk van de situatie. Daarnaast is extra ingezet op het oplossen van zichtbare knelpunten en op basis van meldingen door politie, brandweer en burgers.

1.3. Uiteraard zijn wij bereid om op basis van de huidige ervaringen het huidige plan van aanpak te herzien. Juist op basis van jarenlange ervaringen is dit bestrijdingsplan ontstaan en vervolmaakt tot wat het nu is. In het plan is ook ruimte om te anticiperen op specifiek optredende knelpunten (zie antwoord 2) Wat nu is opvalt, is dat de fietspaden van en naar rotondes meer aandacht vereisen. Zoals gebruikelijk zullen wij de achterliggende periode evalueren en waar nodig en mogelijk het bestrijdingsplan bijstellen. Uitgangspunt is wel dat met de beschikbare gestelde materialen en middelen de gladheidbestrijding zal moeten plaats vinden, waarbij redelijkerwijs ook in acht moet worden genomen dat extreme omstandigheden als de afgelopen weken geen uitgangspunt kunnen zijn. Dit impliceert dat er niet zonder meer routes kunnen worden gewijzigd of toegevoegd zonder dat hiervoor extra middelen beschikbaar worden gesteld.

1.4. Ja, dat onderscheid wordt gemaakt. De keuze is afhankelijk van het weerbeeld, weersoort en de gegevens afkomstig van het weerstation.

1.5. Als strooimiddel wordt steenzout gebruikt. Dit is een natuurproduct en wordt niet vermengd met chemicalien. Het middel wordt landelijktoegepast door Rijkswaterstaat, de provincies en gemeehten. Vanaf de jaarwisseling is er een landelijke schaarste ontstaan in strooizout. Om dit knelpunt enigszins op te vangen zijn er alternatieve strooiroutes gemaakt. Tevens is er een alternatief strooimengsel gebruikt. Het alternatieve strooimengsel bestond uit een mix van strooizout en zand. Dit mengsel laat het ijs en de sneeuw minder snel smelten, maar zorgt wel voor een stroef wegdek. Daarnaast zijn er enkele strooirondes gedaan met het Belgisch strooizout Kianiet. Ook Kianiet is minder effectief als strooizout, maar gezien de toen geldende omstandigheden het beste alternatief.

1.6. Ja, behalve bij verpleeg-Xbejaardentehuizen worden ook de stoepen van ziekenhuizen, winkelcentra, bruggen, openbare gebouwen, bushaltes en scholen behandeld.

In het vertrouwen u voldoende te hebben geTnformeerd.

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Zaanstad