Op dag van de duurzaamheid (DvdD) waren er twee fietsroutes langs duurzame projecten. ’s Morgens werd er gefietst door Zaanstad-Zuid, ’s middags door Zaanstad Noord. Bij beide routes was voormalig wethouder Robert Linnekamp de ‘reisleider’. Hij wist veel te vertellen over de verschillende objecten waar langs werd gereden.
De ochtendroute fietste Romkje Mathkor mee namens de GroenLinks-fractie, ’s middags was dat Paul Laport. Hieronder van beiden een verslag:
Ochtendroute
Het was spannend vrijdagmorgen hoe groot de groep zou zijn die zich bij het Fietsenpakhuis zou verzamelen. Natuurlijk hadden er zich wel mensen opgegeven, maar dat was niet verplicht. En zie, ineens kwamen er van alle kanten deelnemers aan, zodat ik dacht: o jee, als we maar genoeg poncho’s hebben. Gelukkig bleef het de hele ochtend stralend weer. Na een korte inleiding zette de stoet zich in beweging naar een straat verderop, naar een laadpunt voor elektrische auto’s.
Veel informatie
Het was bijzonder hoe we bij elk punt waar we stopten informatie kregen die we vaak in grote delen wel wisten, maar waar toch iets nieuws aan toegevoegd werd, qua aantallen, achtergrond, geschiedenis of iets dergelijks. Zo fietsten we verder langs uitleg over walstroom, over afvalinzameling (milieustraat), over windmolens, over meetpunten Schiphol en luchtkwaliteit, en nog meer. Neem walstroom, wij pleiten er al tijden voor om dat in het hele Noordzeekanaalgebied in te voeren, maar de kasten daarvoor zag ik nu ook in de praktijk.
Heel Zaandam
En dat allemaal via een route, die ons door heel Zaandam voerde en dat soms door straten waar ik nog nooit geweest was. De groep had belangstellende vragen en we overschreden ruimschoots de tijd, maar er was eigenlijk niemand die dat erg vond. We hadden een leuke afsluiting bij de schooltuinen waar Nynke Sminia ons wat vertelde over milieueducatie en waar Kees van den Berg ons vertelde over “mijn #parismoment”. Al met al een heel leuke en informatieve ochtend.
’s Middags
Een ongeveer even grote groep verzamelde zich bij het station van Wormerveer. Na een stop bij een walstroomkast en de eerste e-laadpaal van Zaanstad, reden we naar het Sluispad. Hier hadden de televisieploegen en andere media nog maar net hun hielen gelicht. Er was deze dag namelijk landelijk volop aandacht voor het eerste energieneutrale huis van het Wormerveerse Urgenda-project. Het huis uit 1929 is voor 35 duizend euro aangepast (een bedrag dat in circa 15 jaar wordt terugverdiend). Behalve pvt-panelen (deze leveren stroom én warmte/warm water), heeft de woning warmtepompen, uitstekende isolatie en natuurlijk geen gasvoorzieningen meer.
Van Windpaard naar Solarroad
Hierna stopten we bij het Repair Café in Krommenie. Daarna vervolgden we langs de tweede Milieustraat van Zaanstad en de buurttuin van de Fortuinstraat – die helaas moet wijken voor woningbouw. Onze ‘reisleider’ wees ons aan waar Kreekrijk (de eerste energieneutrale woonwijk van Zaanstad) zal verrijzen en nam ons ook mee langs windmolen het Windpaard van de Zaanse Energie Koöperatie. De tocht eindigde op het met zonnepanelen geplaveide fietspad Solarroad.
Duurzaan
Het was zeer interessant om alle projecten zo na elkaar te bezoeken en er deskundige uitleg bij te krijgen van een enthousiaste oud-wethouder. Op de site van Stichting Duurzaan zullen beide routes ook digitaal beschikbaar worden gesteld, en later zullen ze mogelijk in boekvorm worden gegoten. Dan wordt er per object uitleg gegeven over de duurzame aspecten ervan. Dus wie nu niet in de gelegenheid was om mee te fietsen, kan het dan alsnog op eigen houtje (en in eigen tempo) doen.
Een aanrader volgens:
Romkje Mathkor & Paul Laport