De nieuwjaarsbijeenkomst van GroenLinks werd druk bezocht. Vele GroenLinksers en andere geïnteresseerden waren naar 't Brandtweer in Koog aan de Zaan gekomen. Zij hoorden eerst een bevlogen toespraak van bestuursvoorzitter Kees van den Berg. Daarna was het de beurt aan fractievoorzitter Paul Laport. Hij reikte de Duurzaamheidsprijs uit. Dit jaar werd de prijs niet gewonnen door een bedrijf of een organisatie, maar door de familie Mooi uit Wormerveer.
De Duurzaamheidsprijs werd alweer voor de vijfde keer uitgereikt. De voorgaande jaren werd de prijs gewonnen door: Wielandt Textiel (een bedrijf dat zich intensief inzet voor de recylcing van allerhande textiel), Erdi (maker van verkeersmeubilair), de samenstellers van de Zaanse Natuuratlas (hét standaardwerk over natuur in en rond Zaanstad) en Pennemes (instelling die zorg aan ouderen integreert met een uniek groenproject).
Nul op de meter
Rik en Milda Mooi wonen, met hun twee zonen, aan het Sluispad in Wormerveer. Een paar jaar geleden schaften zij zonnepanelen aan, maar ze wilden graag nog meer doen op het gebied van duurzaamheid. Tijdens een bijeenkomst in De Lorzie raakten zij geïnteresseerd in het nul-op-de-meterconcept van Urgenda. Deze duurzaamheidsorganisatie, waar Marjan Minnesma directeur van is, heeft zich tot doel gesteld 100 woningen in Zaanstad volledig energieneutraal te maken. Het uitgangspunt daarbij is dat dit moet kunnen gebeuren voor 35 duizend euro.
Verbouwing
Vlak voor de Dag van de Duurzaamheid is het huis van Rik en Milda energieneutraal gemaakt. ‘De werkzaamheden vielen best mee. Ze zijn hier een paar dagdelen over de vloer geweest, en we hadden er niet zo heel veel last van,’ vertelt Milda Mooi. ‘Een keukenverbouwing zorgt voor meer overlast,’ vult Rik aan. Het huis aan het Sluispad heeft nu een groot aantal pvt-panelen (die wekken energie én warmte op), goede muurisolatie, een warmtepomp en een warmte-buffervat. Voor het koken en de cv-installatie wordt geen gebruik gemaakt van gas. Op mooie dagen is de woning nu al energieleverend!
Gemeente
Het is verheugend dat de gemeente laatst heeft besloten het project van Urgenda te ondersteunen. Wie ook een nul op de meter-woning wil, kan tegen een zeer gereduceerd tarief geld lenen en ontvangt ook een startsubsidie. Rik en Milda Mooi denken hun investering binnen tien jaar te hebben terugverdiend. Het is dus niet alleen goed voor de duurzaamheid, maar ook nog eens voor de portemonnee!
Aansprekend voorbeeld
GroenLinks vindt de familie Mooi een aansprekend voorbeeld voor anderen. ‘Familieleden, vrienden, buren - iedereen raakt gestimuleerd door jullie. Dat verdient gewoon heel veel waardering,’ aldus Paul Laport, fractievoorzitter van GroenLinks. ‘Ik hoop dat velen jullie voorbeeld gaan volgen!’ De familie Mooi ontving als prijs een tas vol duurzame producten (inclusief het boek De mythe van het economisme van Jesse Klaver) en natuurlijk de bijpassende oorkonde.
Zie ook filmpje over de prijswinnaars: https://youtu.be/ESJomwWqXjk