Het verhaal van de Ark van Noach boeit door de eeuwen heen. Het staat in de Bijbel, in de Koran en in de Thora. Je mag zelf weten wat je er van vindt en wat je er van gelooft. Sommigen nemen het letterlijk, anderen kijken naar de strekking en de symboliek. Als ROSA daar niks van moet hebben, is dat haar goed recht. Als zij vindt dat de gemeente geen medewerking mag verlenen aan de bouw van een moderne ark schiet zij door. Dan mag ook de synagoge op de Gedempte Gracht niet in oude luister hersteld worden en mogen monumentale kerken niet meer in de schijnwerpers.

GroenLinks is een overtuigd voorstander van de gelijkwaardigheid van mensen. Sekse, seksuele geaardheid, ras, geloof en afkomst mogen daarbij geen rol spelen. Wij zijn ook voorstander van abortus en euthanasie, binnen de daarvoor geldende, zorgvuldige regels.

Daarbij is ieder volstrekt vrij om te zijn wie je bent en om daarvoor uit te komen. Net zoals ieder vrij is om te kiezen in ethische kwesties zoals het toepassen van abortus of euthanasie. Het mag, maar moet niet.

Het is duidelijk dat de bouwer van de moderne Ark, Johan Huibers, andere opvattingen heeft.

Hij behoort tot de mensen die de Bijbel letterlijk nemen, van kaft tot kaft, en daaruit ook interpretaties ontlenen over homoseksualiteit, abortus en euthanasie. Daarmee behoort hij tot de zeer behoudende flank van het christendom en staat hij voor zaken, die we ook bij sommige christelijke politieke partijen tegenkomen zoals SGP en CU.

Net als GroenLinks denkt ROSA daar anders over. Maar het lijkt of ROSA moeite heeft met de vrije meningsuiting en dat zij de gemeente (de staat) wil laten voorschrijven wat goed is en wat niet. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling.

De Ark van Huibers trekt een geweldige belangstelling en is wereldnieuws geweest. Het verhaal van Noach inspireert door de tijden heen. Zelfs in speelgoedwinkels tref je arken met dieren aan Wie de Ark van Huibers bezoekt, ontvangt trouwens geen propaganda over voornoemde ethische zaken. Wel is er een wat naïeve berekening om aan te tonen dat alle diersoorten, ga eens uit van 30.000, best in de Ark zouden hebben gekund. Daar kan je om glimlachen. Je mag het ook geloven.

De opstelling van ROSA schiet gewoon door. Als raad willen we graag dat de synagoge op de Gedempte Gracht gerestaureerd wordt. Maar wat wordt daar geleerd over de schepping en over de zondvloed? Wat is de positie van vrouwen in de synagoge? Niet doen dus? Monumentale kerken staan ’s avonds in de schijnwerpers. Vooral de torens die als vingers naar de hemel wijzen. Weg die verlichting?

De gemeente, de staat, past inderdaad grote terughoudendheid ten aanzien van religies. Zij moet zich beperken tot faciliteren. Laten vooral volwassen en mondige mensen zelf mogen bepalen wat zij er van vinden en wat zij er mee doen.

Bert Boer