De wethouder van GroenLinks Robert Linnekamp en Joost Ravoo, regiodirecteur NS, waren op 16 juli aanwezig bij het bereiken van het diepste boorpunt voor twee energiebronnen. Deze bronnen maken onderdeel uit van de Warmte Koude Opslag (WKO) waarmee straks het nieuwe stadhuis van gemeente Zaanstad wordt verwarmd en gekoeld.
Het bereiken van het diepste punt van 150 meter in de bodem is een nieuw hoogtepunt in de bouw van het nieuwe stadhuis. Daar is straks de klimaatbeheersing op een energiezuinige manier geregeld.
Het systeem van Warmte en Koude Opslag is milieuvriendelijk en energiebesparend. Er wordt gebruik gemaakt van watervoerende lagen in de bodem, zogenaamde ‘aquifers’. Het grondwater wordt uit de ‘aquifer’ via een gesloten systeem opgepompt en gebruikt in de WKO. Zo wordt In de winter koud grondwater opgepompt en in de bron opgeslagen om het vervolgens in de zomer te gebruiken om het gebouw te koelen. De temperatuur van het water in de koude bron ligt over het algemeen rond de 8º Celsius, van de warme bron rond de 17º Celsius.
Het systeem wordt per zomer of winter gevuld met ongeveer 130.000 m³ aan grondwater, dat na gebruik weer in de bodem wordt terug gebracht. De effecten op de grondwaterstand en de water- en bodemkwaliteit zijn onderzocht en de uitkomsten geven aan dat de effecten nihil zijn.
Naast deze WKO worden nog drie systemen geplaatst. Deze worden gebruikt voor de klimaatbeheersing in Nieuw Rustenburg, de voorbouw van de Saentoren en de kop van het Noordschebos.
Romkje Mathkor