Een paar weken geleden was Jacob Spaanders bij de fractie op bezoek. Hij is samen met andere betrokken Zaankanters bezig om een ecodorp in Zaanstad van de grond te krijgen. Een fantastisch initiatief dat nauw aansluit bij de ideeën van GroenLinks en ook van Transition Towns. Hieronder worden hun ideeën beknopt uiteengezet. Mocht je meer willen weten of misschien wel suggesties hebt die hun kunnen helpen, staan ook hun contactgegevens vermeld.

Wij, van Eco aan de Zaan willen een ecodorp in de Zaanstreek bouwen. Wij zien een ecodorp als een gemeenschap die op een natuurlijke en duurzame manier met elkaar en de aarde omgaat.

Praktisch doen wij dat door zo te leven, te werken en te bouwen dat wij de Aarde niet meer belasten dan wij zelf weer kunnen herstellen. We zullen zoeken naar manieren om het gebruik van materialen, energie en voeding volledig te compenseren op het grondgebied van het ecodorp, alsmede dit ecodorp op een duurzame en gezonde manier vorm te geven.

Wij willen daarin de nieuwste technieken en inzichten combineren met de oude en natuurlijke kennis die van oudsher van generatie op generatie is doorgegeven. Centraal hierin staat het besef dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor het effect dat wij hebben op de wereld en de mensen om ons heen.

Wij willen het ecodorp tot stand brengen door het optimaal gebruik te maken van de vermogens (talenten) van mensen, lokale ruil- of geldsystemen, hergebruik en natuurlijke materialen, door vormen te vinden die duurzaam zijn en zichzelf in stand kunnen houden, door het zelf bouwen van duurzame gebouwen en energievoorzieningen, door zelf zorg te dragen voor voedsel, schoon drinkwater en de natuur om ons heen, door zorg te dragen voor elkaar en de sociale cohesie te bevorderen, zowel binnen als buiten het ecodorp, door het bevorderen van een lokale economie, in en om het dorp en door het toepassen van een organisatiestructuur die recht doet aan het individu als het groepsverband.

Daarbij willen wij als ecodorp ook een creatieve broedplaats en inspiratiebron zijn op het gebied van duurzame, ecologische, economische, sociale en culturele veranderingen. Veranderingen waarvan wij menen dat zij noodzakelijk zijn om een gezonde en sociale wereld te creëren, voor onszelf maar ook voor de generaties na ons. Omdat wij inzien dat alleen een manier van leven die in harmonie is met de natuurlijke rijkdom van de aarde en recht doet aan een ieders unieke kwaliteit dit kan garanderen.

Wij doen dit vanuit het gevoel van verbinding met de aarde, met elkaar, met de maatschappij en alles wat is. Binnen het ecodorp zal respect en zorg voor al het leven, het uniek zijn van elk schepsel en de vrijheid van volledige ontplooiing van een ieders kwaliteit voorop staan.

Meer info: www.ecoaandezaan.nl

info@ecoaandezaan.nl of 06-47635401

www.facebook.com/groups/ecoaandezaan