Nog maar net was Kees van den Berg als onze kersverse nieuwe voorzitter benoemd of de eerste gasten stonden al voor de deur van het Brandtweer. Behalve een flink aantal GroenLinks-leden waren er ook flink wat vertegenwoordigers van andere partijen en organisaties letterlijk komen aanwaaien. Al dagen stormt het. Door de verstoringen in het klimaat blijven bepaalde weertypen veel langer aanhouden

De klimaatcrisis is een belangrijke drijfveer van Kees van den Berg om voorzitter van GroenLinks Zaanstad te worden. Kees hield een bezielende rede. Allereerst stond hij even stil bij de vreselijke gebeurtenissen in Frankrijk van deze week, waarbij hij de getoonde saamhorigheid als pluspunt noemde. Maar veel zorgen gaan uit naar het klimaat. Wij kunnen ons niet meer veroorloven te wachten met het nemen van maatregelen. Als er niet gauw iets gebeurt, kunnen wij niet een temperatuurstijging van 2 graden, maar van 3 of 4 graden tegemoet zien. In dat verband dienen wij vlieg- en autoverkeer op geen enkele manier meer te bevorderen. Het is nu tijd voor drastische maatregelen! En op naar een demonstratie in Parijs ten tijde van de klimaattop in december 2015.

Fractievoorzitter Paul Laport hield daarna een betoog waarin hij wat vertelde over het reilen en zeilen van de fractie en de positieve koers die wij uitzetten. Groen is daarbij vanzelfsprekend een speerpunt. Het uitreiken van  de duurzaamheidsprijs aan het Groenproject van het Pennemes past daar uitstekend in. Rutger de Graaf vertelde enthousiast over zijn project waarmee hij een verbinding weet te leggen tussen buurtbewoners en zorgvragers via de natuur. Ik vond dat hij dat treffend verwoordde: Als je iemand vraagt: Wil je een demente verzorgen, krijg je niet veel reacties. Maar als je vraagt wie wil er helpen om een moestuin aan te leggen, krijg je veel reacties en mensen lijdend aan dementie kunnen daar dan moeiteloos bij aansluiten.
Laten we hopen dat dergelijke projecten in vele buurten van Zaanstad navolging vinden!

Romkje Mathkor