In de raadsvergadering van 26 juni 2008 is ook het bestemmingsplan Assendelft Centrum behandeld. GroenLinks heeft voor gestemd, maar diende wel een motie in over een inventarisatie van de lintbebouwing in de Zaanse dorpen. Deze motie is met ruime meerderheid aangenomen. Lees hierna wat Bert Boer erover in de raad heeft gezegd en de inhoud van de motie:

De wethouder heeft voor een aantal individuele wensen oplossingen gezocht en aanpassingen gemaakt. Dat is terecht . Het lastigste onderdeel is voor GroenLinks het plan voor Waterschouw. Wij zijn voor Groen (daarom zoveel mogelijk binnenstedelijk bouwen en voldoende groenvoorzieningen) en we zijn Links (daarom een ambitieus woningbouwprogramma, wachttijden terugbrengen en vooral 30% sociale woningbouw). Daarbij zijn we ook grote voorstander van het behoud van de karakteristieke lintbebouwing in de Zaanse dorpen zoals Assendelft, Westzaan en Krommeniedijk.

Om met dat laatste te beginnen: daar hebben we grote zorg over. In een groot stuk van Assendelft is die cultuur-historische lintbebouwing, zoals beschreven in Dansen op het Veen, is nog nauwelijks aanwezig. Ook op het deel tussen het Rosa Manuspad en de Voetbalvereniging. Het is behoorlijk teleurstellend als je daar langs fietst. Niks groene doorkijkjes naar uitgestrekte gebieden. Alles is vol en aan elkaar gebouwd. En er wordt, ook in Westzaan, teveel op beknibbeld. Met een motie stellen wij daarom voor dat binnen een half jaar in kaart wordt gebracht waar de cultuur-historische lintbebouwing nog aanwezig en om vervolgens te besluiten die echt te gaan beschermen.

De gronden waar nu het meer is, vallen onder de rode contour en waren deels industrieterrein. Ruimtelijk gezien is het meertje best aardig, maar is de natuurwaarde nu echt bijzonder? En het wordt omringd door het tennispark, de opstallen van de voetbalvereniging , de bebouwing en een parkeerterrein aan de Dorpsstraat en bebouwing aan de Veenpolderdijk. De besprekingen over woningbouw lopen al van 1993. Ook over wat nu agrarisch gebied is, wat recreatie gebied en wat natuurgebied, moet een uitspraak komen, zeggen we in onze motie.

Wij hebben er stevig over gediscussieerd, maar vinden uiteindelijk dat woningbouw

– mits 30% sociaal! – op deze locatie niet kan worden uitgesloten. Wel dient er een goede busverbinding te komen. Ook hechten wij zeer aan de door ons voorgestelde inventarisatie, want de dorpen dorps houden hebben wij nog steeds hoog in het vaandel.

Motie

De gemeenteraad van Zaanstad, in vergadering bijeen op 26 juni 2008, sprekende over het Bestemmingsplan Centrum Assendelft,

Overwegende

  • dat in “Dansen op het Veen” een poging wordt gedaan om het motto “de stad stadser en de dorpen dorps” een concrete invulling te geven.
  • dat de uitgangspunten voor de cultuurhistorische lintbebouwing en het profiel dorp (5.3) maar ook de verschillende gebieden zoals agrarisch, natuur en recreatie (5.1) daarin beschreven worden.
  • dat het in de praktijk moeilijk blijkt om vast te stellen waar van deze cultuurhistorische waarden en gebiedswaarden sprake is.

Besluit

  • het college op te dragen te formuleren waar de waardevolle cultuurhistorische lintbebouwing en dorps- of kernprofielen van toepassing zijn, zodat deze in principe beschermd worden.
  • tevens te benoemen welke gebieden bestempeld worden als agrarisch, recreatie- of natuurgebied.
  • de raad hiervan binnen zes maanden een overzicht ter bespreking en besluitvorming aan te bieden.

GroenLinks - Bert Boer