Afgelopen donderdagavond waren diverse historische verenigingen bijeen in het Weefhuis in Zaandijk om te discussiëren over de zaken die voor hen belangrijk zijn in de komende bestuursperiode . Het ging daarbij voornamelijk over de Zaanse Schans en de Zaanse monumenten. Door de heer Bleeker van Zaans Erfgoed werd aan de hand van cijfers uiteengezet dat de verkoop van panden aan Stadsherstel een goede zaak is omdat daar expertise mee ingekocht is. Maar dat daarmee nog geen sluitende exploitatie van de Zaanse Schans is verkregen. Zeker ook om de toekomstige plannen waar te kunnen maken, zoals de vestiging van een VVV kantoor en educatiepunt, zal er jaarlijks geld bij moeten.
Niemand wil de Zaanse Schans ten onder zien gaan, dus dat geld zal er wel komen. Dit geld komt echter uit de begroting voor cultuur en daardoor komt er minder geld vrij voor het behoud van monumenten. Door de geringe personele bezetting van de afdeling monumenten komt deze niet toe aan handhaving met soms noodlottige gevolgen voor historische panden. Slopen is nu eenmaal onherroepelijk. Terecht werd daarbij ook het punt geopperd dat exploitatietekorten van de Zaanse Schans niet alleen ten koste van cultuur moeten komen, maar ook uit economie.
Na het aanhoren van deze pessimistische financiële toekomstvisie, heb ik na de pauze de discussie trachten te keren door te kijken hoe er mogelijk opbrengsten te verkrijgen zijn uit onze grote toeristische trekpleister. Op dit moment zijn de enige inkomsten de parkeergelden. Daarop brak de discussie los of je entreegeld zou kunnen vragen. Dit is natuurlijk al eens eerder geopperd. Het grootste bewaar daarbij is dat de Zaanse Schans openbaar gebied is. GroenLinks vindt dat dit ook zo moet blijven en dat omleggen van het fietspad door de Kalverpolder zeker geen optie is. Maar het verdient wel aanbeveling om alle opties om de Zaanse Schans financieel rendabel te maken nog eens met een frisse blik te bekijken. En daarbij zeker ook economische zaken te betrekken. Kortom: geen pessimisme maar inspiratie voor de toekomst.
Romkje Mathkor