Helaas is binnen twee weken gebleken dat er niet zo zorgvuldig met het openbaar groen wordt omgesprongen in Zaanstad. Eerst wordt de ecologische cirkel in het Darwinpark nietsontziend gesnoeid, waarvan vele kikkers en salamanders het slachtoffer zijn geworden. We moeten maar afwachten hoe dit stukje natuur zich weer herstelt en het doet ons het ergste vrezen voor de met veel moeite aangelegde thematuinen in het Darwinpark. Vervolgens blijkt dat de dendrologische unieke vaantjesboom in de Stadskwekerij is gekapt. Waarschijnlijk per ongeluk, maar ja, die groeit niet vanzelf weer aan…Dat is onomkeerbaar. Over beide zaken hebben wij de bijgevoegde Art. 51 vragen gesteld.
Iedereen die door Zaanstad rijdt kan constateren dat er veel bomen gekapt zijn. Vaak met een goede reden, maar dat doet ons wel extra zuinig zijn op het behoud van de bestaande bomen en in het bijzonder de waardevolle bomen. Zaanstad kent veel industrieel erfgoed. Waardevolle bomen en bijzondere natuur maken deel uit van ons groene erfgoed en moeten net als stenen monumenten gekoesterd worden. Bomen verbeteren de luchtkwaliteit, zijn mooi en rustgevend, bevorderen de mentale gezondheid en zijn ook nog eens economisch van belang. Een huis in een straat met bomen is meer waard dan een huis in een straat zonder bomen.
Gelukkig zijn er ook een paar hoopgevende initiatieven uit de samenleving te melden. In Poelenburg zijn en worden nog erg veel bomen gekapt om daar een mooie straat aan te leggen. De gekapte stammen gaan nu hergebruikt worden voor het maken van houten stoelen en tafels. GroenLinks was bij de laatste begroting al met een dergelijke motie gekomen over stadshout. De raad wilde daar niet aan, maar gelukkig is dit initiatief door de bewonersgroep van Poelenburg zelf opgepikt. Ook in de maatschappij is het idee ontstaan om op braakliggende terreinen bloemzaad in te zaaien en dan met name zaad van bloemen waar vlinders en bijen op afkomen. In mei volgt er een grote actie daarvoor onder scholieren, waar de gemeente zaad voor beschikbaar stelt. Ook hierover is al in 2010 GroenLinks met een motie gekomen, die een toezegging geeft opgeleverd die nu eindelijk ten uitvoer wordt gebracht.
Zoals ook uit het bovenstaande blijkt, loopt GroenLinks vaak voorop met ideeën. Laten we hopen dat binnen niet al te lange tijd iedereen ervan doordrongen is dat groen waardevol is en dat daar zorgvuldig mee moet worden omgesprongen. Dat groen voor onze toekomst en voor die van onze kinderen van meer belang is dan een parkeerplaats. En er staan zijn toch werkelijk genoeg moderne middelen ter beschikking om bij de gemeente de locatie van bijzondere bomen te markeren zodat het per ongeluk kappen van een bijzondere boom als de vaantjesboom niet meer voor hoeft te komen!
Romkje Mathkor