Op de drempel van een nieuw jaar enkele woorden over een onderwerp dat de raad de laatste maanden intens heeft bezig gehouden en ook de komende jaren nog vaak op de agenda zal staan, namelijk de sociale werkvoorziening in Zaanstreek-Waterland. Daar wordt tot nut toe in voorzien door Baanstede. Omdat landelijk elk jaar er minder subsidie komt per werknemer van Baanstede terwijl de loonkosten stabiel blijven of juist (gelukkig) toenemen, is het duidelijk dat het tekort van Baanstede toeneemt. Daarvoor was met 9 gemeenten in een Gemeenschappelijke Regeling bedacht dat alle mensen moesten uitstromen naar regulier werk, het zogenaamde transitieplan. Dat klinkt mooi , maar helaas het is inmiddels overduidelijk dat dit niet gaat lukken, exit transitieplan…

Maar wat dan wel? Het college van Zaanstad, met verantwoordelijk VVD-wethouder Straat heeft bedacht er een regeling moet komen voor alle mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dus niet alleen de mensen van de sociale werkvoorziening, maar ook mensen in de WW, de Wajong, de bijstandgerechtigden, kortom allen die door de Participatiewet moeten gaan deelnemen aan het arbeidsproces. Ook dat klinkt mooi, maar hoe deze regeling eruit gaat zien, is nog maar vaag en moet grotendeels nog ingevuld worden. Ook ligt Zaanstad hiermee niet op een lijn met de andere gemeenten uit de Gemeenschappelijk Regeling. Niettemin weed aan de raad in december voorgesteld om maar eenzijdig uit deze Regeling te stappen, want die regeling was maar een blok aan het been van Zaanstad.

Dit besluit overviel de raad. Gelukkig is er inmiddels een goed contact met de andere raden uit de Gemeenschappelijke Regeling en zijn er een aantal informatieve bijeenkomsten geweest over de verschillen in opvatting en uitvoering van dit deel van de participatiewet. Eigenlijk bleek op deze bijeenkomsten dat de inhoudelijke verschillen helemaal niet zo groot zijn. Ook bleek tot ons misnoegen dat de andere gemeenten met enige argwaan naar het optreden van Zaanstad kijken, als naar een arrogante grote broer. Dat maakt uiteraard de samenwerking er niet beter op. En dat is sowieso te betreuren daar Zaanstad natuurlijk op meerdere gebieden samenwerkt met gemeenten uit de regio.

Uiteindelijk bleek overduidelijk uit een financieel rapport dat een dag voor de raadsvergadering verscheen, dat eenzijdige uittreding uit de Regeling financieel zeer nadelig zou zijn voor Zaanstad. Dit kan geen nieuwe informatie geweest zijn voor de wethouder en het is ons nog steeds een raadsel waarom de wethouder het wel voorgesteld heeft. Het voorstel tot eenzijdige uittreding is uiteindelijk geamendeerd door een PvdA-amendement. Dat amendement heeft GroenLinks niet gesteund daar er toch weer als stok achter de deur wordt voorgesteld, dat als gezamenlijke opheffing niet lukt dit jaar, Zaanstad alsnog tot eenzijdige uittreding overgaat aan het eind van volgend jaar.

Wel is er brede steun voor dat de expertise van Baanstede niet veloren mag gaan. GroenLinks heeft er ook altijd op aangedrongen dat er een vorm van beschut werken moet blijven en wie heeft daar meer verstand van dan Baanstede. Wij zullen het nieuwe beleid waarmee de wethouder komt in het begin van het nieuwe jaar kritisch beoordelen en zullen ons hard maken dat daar op zijn minst een rol voor de expertise van Baanstede behouden blijft!

Romkje Mathkor