Afgelopen donderdag was er een heftig debat in de raad van Zaanstad over de uitkomst van de mediation van de spooroverbouwing. Alle partijen waren lovend over de uitkomst van de mediation, nl. dat er nu eindelijk een verbinding komt met het westen van Inverdan en ook een definitieve fietsenstalling, een Kiss- & Rideplatform en een betere bereikbaarheid van het stadshuis. Maar over de invulling van Figaro met een cultuurcluster waren veel fracties minder enthousiast. Na drie uur debatteren bleek er uiteindelijk toch een ruime meerderheid voor het raadsvoorstel te zijn. Hieronder kunt u de inbreng van de fractie van GroenLinks lezen.

Voorzitter en toehoorders,



Zoals al veel partijen hebben uitgesproken zijn ook wij bijzonder verheugd over de uitkomst van de mediation over de spooroverbouwing. Eindelijk zowel figuurlijk als letterlijk een doorbraak naar de westkant van Inverdan met de daarbij behorende fietsroute. Ook de bereikbaarheid van het stadhuis wordt daarmee aanzienlijk verbeterd. Daarbij tevens de mogelijkheid om op een A-locatie een cultuurcluster te realiseren in ons nieuwe stadscentrum, waar Zaanstad inmiddels al vele prijzen mee heeft gewonnen. Felicitaties daarvoor aan alle betrokkenen.



Wij zien een cultuurcluster als een uitstekende invulling van het doel om te zorgen voor meer reuring en bekaiks in Inverdan, met name in de avonduren. Een dergelijk cultuurcluster waarin allerlei culturele functies een plaats krijgen zorgt voor een onderlinge kruisbestuiving van allerlei culturele uitingsvormen. Het gaat een ontmoetingsplaats vormen waar vele inwoners van Zaanstad altijd wel iets van hun gading kunnen aantreffen en waar je ook in aanraking komt met kunstvormen waar je tot dusver misschien minder bekend mee was. En dat op een plaats uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer! Door de bundeling van culturele activiteiten ontstaat er ook een efficiency voordeel voor de culturele instellingen. Niet onbelangrijk in het licht van de bezuinigingen op cultuur die nog gerealiseerd moeten worden.



Zaanstad heeft niet de plaats in de Atlas der Gemeenten die het volgens zijn inwoneraantal verdient en gezien ook de internationale vermaardheid die ons centrum inmiddels heeft Deze relatief lage plaats is voornamelijk te wijten aan minder culturele voorzieningen. Wij zouden dat graag anders zien. Zaanstad is wel beter bereikbaar geworden, maar bereikbaar voor wat? Toch niet alleen om te slapen, maar ook om iets te beleven!



Over de uiteindelijke invulling van dit cultuurcluster komen wij pas later te spreken. Maar wij willen er nu vast wel dit over zeggen. Ja, in een dergelijk cultuurcluster hoort ook een filmhuis thuis. Film heeft meervoudige functies: zowel vermaak, cultuurbeschouwing als informatieoverdracht. Wij delen de mening van de ondertekenaars van de petitie dat het behoud van een filmhuis – waar ook arthouse films vertoond worden – van groot belang is voor Zaanstad. Ook directie en bestuur van de Fabriek ondersteunen de mening dat het behoud van een filmhuis in Zaanstad voorop dient te staan, zoals ook te lezen valt in de brief die de gemeenteraad van de Fabriek ontvangen heeft. Juist met het oog op de toekomst ziet onze fractie meer mogelijkheden voor het behoud van een filmhuis in het cultuurcluster. Zoals wij ook al in het Zaanstad Beraad gezegd hebben: alle lof voor de directeur Parwin Mirahimy die met haar programmering de bezoekersaantallen zo heeft laten groeien. Wij denken dat deze programmering en dit concept nog meer bekendheid zou verdienen en dat juist daarom een plaats naast het station ook bezoekers van buiten Zaanstad zou kunnen aantrekken. Waar is in Amsterdam een bioscoop en/of filmhuis naast het station te vinden?