Het gebeurt niet vaak dat GroenLinks een motie van wantrouwen indient tegen een wethouder. Afgelopen donderdag vonden wij echter, net als alle andere oppositiepartijen, dat de maat vol was en zegden we het vertrouwen op in VVD-wethouder Dennis Straat. De coalitiepartijen hielden hem ternauwernood in het zadel. 

Op donderdag 23 april heeft GroenLinks samen met alle andere oppositiepartijen (SP, DZ, POV, ROSA en ZIP) een motie van wantrouwen ingediend tegen wethouder Dennis Straat. Deze VVD-wethouder werd de afgelopen maanden al fel bekritiseerd vanwege zijn optreden rondom het bestemmingsplan Bedrijven Zuid en het Jacob Visterrein, en hij is verantwoordelijk voor de nieuwbouw van basisschool De Toermalijn in Wormerveer. Maar er is de afgelopen jaren vooral veel geprocedeerd met omwonenden, terwijl er nog geen steen voor de nieuwe basisschool is gemetseld. Hieronder een korte uitleg van dossier-Toermalijn.

Biljartvereniging
Op hetzelfde terrein als de basisschool zit ook de Wormerveerse biljartvereniging. Verschillende partijen hebben er in het verleden op aangedrongen om voor deze club een alternatieve locatie te vinden, maar volgens de wethouder is dat niet mogelijk. Hij heeft niet de moeite genomen om samen met de biljarters naar een oplossing te zoeken, maar al in een heel vroeg stadium geconcludeerd dat zij op dezelfde locatie gehuisvest mogen blijven. En de biljartvereniging zal de wethouder inmiddels op handen dragen: op dit moment hebben zij mooie nieuwe huisvesting, terwijl de leerlingen van De Toermalijn nog steeds in noodlokalen bivakkeren.

Afwijkingen bestemmingsplan
En waarom wordt er eigenlijk niet gebouwd? Het bouwplan dat enkele jaren geleden werd voorgesteld, wijkt behoorlijk af van wat volgens het bestemmingsplan mogelijk is. Het gaat om een goot- en bouwhoogte van 7 meter, waar drie meter is toegestaan. En op sommige plekken gaat het zelfs om een hoogte van 9 meter, terwijl er feitelijk maar 5 meter is toegestaan. Ook het bouwoppervlak is een stuk groter dan volgens het bestemmingsplan is toegestaan. Toen de wethouder hier in 2013 door raadsleden op werd gewezen, haalde hij zijn schouders op. Die afwijkingen waren niet zo erg, en gewoon toegestaan volgens de nieuwe bouwregels. ‘Een BOR-besluit,’ zo noemde de wethouder dat, daar moesten wij ons niet te druk om maken. Maar de rechter heeft precies op dit punt de wethouder terechtgewezen. Een BOR-besluit mag je nemen wanneer het om een bijgebouw of een uitbouw gaat, niet wanneer het een compleet nieuw schoolgebouw betreft. Door deze knullige inschattingsfout is het hele bouwplan naar de prullenbak verwezen en is er in de verste verten nog geen zicht op een oplossing.

Mediation
In 2013 was het al helder dat enkele omwonenden zich tegen de bouwplannen keerden. Diverse partijen waarschuwden de wethouder dat de gemeente het weleens zou kunnen gaan verliezen in een rechtszaak. D66, toen nog oppositiepartij, adviseerde de wethouder een mediationtraject te starten om met de omwonenden tot overeenstemming te komen. Nu, twee jaar later, zijn de democraten hun eigen advies vergeten. De rechter heeft de wethouder keihard op de vingers getikt, maar de democraten vergoelijken het geblunder van de VVD-wethouder en houden hem in het zadel. Waarschijnlijk om de coalitie niet onder druk te zetten.

Hamvraag
Dennis Straat is een paar jaar geleden een doodlopende weg in geslagen. En de hamvraag, zo stelde GroenLinks in het debat, is of deze wethouder de problemen rond basisschool De Toermalijn gaat oplossen. Weet hij de uitweg te vinden uit de doolhof waarin hij terecht is gekomen? GroenLinks – en de voltallige oppositie – gelooft daar niet in. Dát is de belangrijkste reden dat we het vertrouwen in hem opzegden. Opvallend genoeg erkennen ook de coalitiepartijen dat Straat fouten heeft gemaakt, want geen enkele partij nam het inhoudelijk voor hem op. Maar de coalitie durft geen conclusies te verbinden aan het falen van Straat. Het gevolg is dat de wethouder mag door blijven modderen en door blijven procederen tegen omwonenden van De Toermalijn, terwijl circa 250 leerlingen nog geen enkel zicht hebben op nieuwe, frisse schoolruimte. En dat is toch wel een bijzonder teleurstellende conclusie.