De fractie van GroenLinks houdt zich consequent bezig met het bomenbeleid en probeert overal het aantal bomen in stand te houden en zeker niet te verminderen. De boomnorm van 0,4 boom per inwoner moet in standgehouden worden. En als Zaanstad groeit, dient het aantal bomen ook te groeien! Beleidsambtenaren lijken de herplantregels soms maar lastig te vinden en zeggen dat er geen plaats meer is om bomen te (her)planten.  Wij weten wel beter: bij onze verkiezingskramen gaven mensen zo tientallen plaatsen aan waar nog bomen kunnen staan. GroenLinks blijft het een slecht besluit vinden dat voor het kappen van particuliere bomen geen vergunning meer nodig is. Zo worden er bij de Krommenieërweg in Wormerveer 120 bomen vergunningsvrij gekapt en waar dus ook geen herplant voor nodig is, omdat ze op particulier terrein staan. Erg jammer van deze bomen en dat in een wijk waar toch al weinig groen is. Gelukkig hebben we samen met de bewoners wel de massale kap bij het Kogerveld kunnen voorkomen.

Ook hebben we vragen gesteld over het onderhoud van monumentale bomen in het Dr. Van Raaltepark in de schildersbuurt. In de beantwoording van de vragen blijkt dat er dit jaar toch nog een beperkt onderhoud zal gebeuren. Gelukkig maar, want zonder onderhoud kunnen deze monumentale bomen wel eens het loodje leggen. Bij de behandeling van de Kaderbrief vlak voor het reces zijn wij met een motie gekomen om de gemeente toch weer –mogelijk gefaseerd – te laten zorgen voor het onderhoud van deze bomen samen met de bomenexpert. Op dat moment staakten de stemmen daarover, wij krijgen dus nog een herkansing…..

GroenLinks heeft voor de massale bomenkap in ’t Kalf een speciale avond gehouden, die erg goed bezocht was. Ook over die bomenkap hebben wij vragen gesteld. Bij de beantwoording – vragen en antwoorden zijn bijgevoegd – wordt toegegeven dat de communicatie naar de bewoners slecht is geweest. Zelfs het wijkoverleg was niet op de hoogte.  Het idee om maar bomen te herplanten in het Jagersveld wordt door niemand omarmd. Gelukkig is er tot nu toe alleen voor de Diepenbuurt een kapvergunning verleend.  Echter in het Stadsblad staat dat er op 18 juli 2014 toch weer een aanvullende kapaanvraag voor zes bomen in de Diepenbuurt is ingediend zonder dat er sprake is van herplant.

Tenslotte zijn er al veel woorden gewisseld over de groenadoptie in de Riouwstraat. Ook daar hebben we vragen over gesteld. Bij ons bezoek ter plaatse waar we ongeveer alle bewoners hebben gesproken, waren alle bewoners het erover eens dat de gemeente wel erg laat is met haar belofte om de in 2008 (!) gekapte bomen te vervangen. Dat is nu nogmaals toegezegd door de wethouder. Ook de dode bomen achter de huizen zijn broodnodig aan vervanging toe.  Het zou mooi zijn als dat ook door de gemeente opgepakt wordt. Dat is dan iets waar de bewoners dan samen kunnen op uitzien….

Wij zullen ons blijven inzetten voor het behoud van bomen en u daarvan van tijd tot tijd op de hoogte houden. Wij hopen dat u dat ook doet als u merkt dat er onnodig veel bomen verdwijnen.

Romkje Mathkor