Zaanstad wil in 2020 klimaatneutraal worden en tegelijkertijd de kwaliteit van de Zaanse leefomgeving verbeteren. Dat is de uitdaging die gemeente Zaanstad vrijdag 21 november heeft opgepakt tijdens de startconferentie Duurzaam Klimaat aan de Zaan. Voor een volle zaal in De Koekfabriek riep wethouder Linnekamp de deelnemers op om samen aan de slag te gaan voor een duurzame en klimaatneutrale stad.

Wethouder Robert Linnekamp heette de aanwezigen welkom en riep op tot samenwerking. "Laten we ons vooral richten op de mogelijkheden die er zijn om klimaatneutraal te worden. We kunnen het gebruik van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk terugdringen en gebruik maken van beschikbare technologie. Bijvoorbeeld met groene daken en gevelbeplanting om woningen te isoleren. Maar ook door te rijden op aardgas of elektriciteit en kantoren te verwarmen via een warmte/koude bron.”

Diverse sprekers lieten hun licht schijnen over de Zaanse duurzaamheidambities. Zo gaf Marjan Minnesma, de Zaanse directeur van de stichting Urgenda, een opsomming van de mogelijkheden die een dergelijke ambitie biedt voor de gemeente. Een stad met een goed duurzaamheidbeleid is, zo betoogde zij, niet alleen aantrekkelijk als woonstad maar ook interessant voor bedrijven die zich richten op duurzame innovaties. Urgenda is sterk betrokken bij de ontwikkeling van de Krachtwijken. Deze kennis en ervaring zal de organisatie onder andere inzetten voor een duurzaam en klimaatneutraal Poelenburg.

Wethouder Robbert-Jan Piet van de gemeente Heerhugowaard hield een gloedvol betoog over lef, durf en doen. Heerhugowaard heeft veel ervaring op het gebied van duurzaamheid en klimaatneutraliteit. Hét voorbeeld hiervan is de Stad van de Zon; de grootste CO2-neutrale wijk ter wereld.

Om de uitdaging concreet te maken, werd de krachtwijk Poelenburg als voorbeeld gebruikt. Onder aanvoering van een aantal deskundigen, ontstond een levendig gesprek met de zaal over de kansen die de ontwikkeling van een duurzaam en klimaatneutraal Poelenburg met zich meebrengt. Zo zijn groene daken en gevels niet alleen goed voor de luchtkwaliteit maar ook voor het aanzien van de wijk. De aanleg van een warmtenet kan worden gebruikt zowel voor het gebruik van restwarmte van een biomassacentrale als voor verbetering van het wooncomfort.

Volgend jaar organiseert de gemeente een tweede klimaatconferentie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elly Klut, Afdeling Communicatie, 075 - 655 2414 of 06 - 1502 8930, e-mail e.klut@zaanstad.nl