Om van Zaanstad de groene klimaatstad te maken waarin iedereen kan meedoen is een groot team GroenLinkse raadsleden noodzakelijk. Voor de gemeenteraadverkiezingen van 2022 bevat de concept kandidatenlijst een mix van routine en nieuw talent met de kennis en kundes die daarbij horen. Wij stellen u graag de beoogde top 5 voor.

Met Wessel Breunesse als lijsttrekker heeft GroenLinks de kandidaat om weer de bestuurlijke verantwoordelijkheid op te pakken, zoals hij ook met verve heeft gedaan in de afgelopen twee jaar. Zwaartepunt van zijn inzet zal zijn om de stad leefbaar en gezond te houden en klaar te maken voor toekomstige klimaatveranderingen – die hittestress en wateroverlast tot gevolg zal hebben als daar niets aan wordt gedaan. Als wethouder doet hij dit samen met gemeenteraad en inwoners.

Nummer 2  Kivilcim Özmen is maatschappelijk zeer betrokken. Zij werkt vanuit de visie dat juist lokale politiek van immens belang is, omdat op wij- en stadsniveau vaak wordt bepaald of iemand gelukkig is of niet. De leefomgeving is daarbij van essentiële invloed, evenals de maatschappelijke omstandigheden waaronder de persoon verkeert. Onderwijs en daardoor bestrijden van armoede zijn daarvoor belangrijkste pijlers.

Op positie 3 Suzan Abozyid -  geboren en opgegroeid in de wijk Poelenburg - houdt erg van de (culturele en sociale) diversiteit die juist in deze wijk zo prominent zichtbaar is. Met een brede visie op maatschappelijke vraagstukken, kwesties zijn vaak ingewikkelder en genuanceerder dan je op het eerste oog denkt, werkt zij vanuit het perspectief dat zaken die in gezamenlijkheid moeten worden opgelost.

Plek 4 is door de kandidatencommissie bedacht voor Natascha Stroo. Van alle politieke thema’s heeft ze het meeste affiniteit met kunst en cultuur, belangrijk voor de leefbare stad. Met Natasha heeft GroenLinks een verbindende teamspeler in huis die in staat is de verbindende elementen te vinden tussen de raadsleden en niet denkt vanuit de verschillen.

De top 5 wordt gecompleteerd met de net eveneens ervaren kracht en idealist Jonathan van der Sluis. Jonathan is de groen- en duurzaamheidsspecialist én als aanjager van onze lokale groene ambities, gedreven vanuit wetenschappelijke onderbouwing. Zijn ambities reiken verder dan het milieu; op het brede sociaal-maatschappelijke vlak zal hij zijn steentje bijdragen.

Met deze concept GroenLinks lijst, die op 14 november definitief door de leden zal worden vastgesteld, biedt GroenLinks de kiezer een team voor de Zaanse raad, dat bereid is gedreven en gezamenlijk niet alleen de huidige uitdagingen aan te pakken, maar ook te voorkomen dat nieuwe problemen ontstaan.