Via het NHD vernamen wij dat in Zaanstad van 23 tot en met 26 juli 2015 Circus Freiwald met de productie genaamd "BUBA - 35 jaar gelukkig in 't circus" optreedt op de Burcht in Zaandam. Wij waren onaangenaam verrast door deze berichtgeving. Temeer daar in april van dit jaar een brede meerderheid van de Tweede Kamer het verbod op wilde dieren in circussen in Nederland steunde. Volgens het besluit van staatssecretaris Dijksma zal dit vanaf 15 september 2015 ingaan. Dierenbeschermingsorganisatie Wilde Dieren de Tent uit heeft hier jarenlang voor gestreden. Voor GroenLinks Zaanstad was het verbod heel goed nieuws, Wij vinden dat wilde dieren niet in het circus thuishoren.



 

Wij gaan er graag vanuit dat circussen met wilde dieren in de toekomst niet meer plaatsvinden in Zaanstad. Wij wachten de antwoorden van het college van B&W op de vragen die D66 heeft gesteld inzake circusdieren af.



Buba, de hoofdact van circus Freiwald, is een vrouwtjes olifant. "Het komt in enkele circussen voor dat olifanten solitair gehouden worden. Vrouwtjes olifanten zijn echter bij uitstek sociale dieren en leven in de natuur in familiegroepen van 6-9 koeien en hun nakomelingen. De uitkomsten van het onderzoek* tonen aan dat circussen niet in staat zijn een omgeving te creëren waarin het welzijn van olifanten kan worden gewaarborgd. Daarbij zoeken de circussen de grenzen van de fysieke vermogens van olifanten op en gaan ze over deze grenzen heen. Zo moeten olifanten de handstand doen, steigeren, polonaise lopen en zelfs op één been staan. Deze ‘kunstjes’ brengt de gezondheid van de olifanten in gevaar en is onacceptabel."  (Bron: http://www.wildedierendetentuit.nl/circusdieren/circusdieren/501-olifanten)

Hoe gelukkig zal Buba nou werkelijk zijn in een circus waarin zij niet in een familiegroep leeft?



GroenLinks Zaanstad ziet graag dat het landelijke verbod op wilde dieren in circussen leidt tot een goede opvang van de dieren die het betreft, in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. 

Daarnaast hopen wij dat de circussen niet uitwijken naar het buitenland en dat men tot het inzicht komt dat het publiek voor het entertainment en de sfeer naar het circus komen. Investeer dan ook in een show waarin bijvoorbeeld acrobatiek de mensen trekt, en laat ze verbaasd staan over de kunsten die mensen kunnen verrichten. En laat de wilde dieren weer gewoon dieren zijn. 

Rosanne Kolvers

* Welzijn van dieren in reizende circussen in Nederland : circuspraktijk in 2008

Hopster, H. , Dierendonck, M. van , Brandt, H. van den , Reenen, C.G. van (2009)Lelystad : Animal Sciences Group, Wageningen UR, 2009 (Rapport / Animal Sciences Group 212) - 104 p.