Sinds 1 januari 2010 zijn er grote bezuinigingen in de AWBZ opgetreden. Het wordt langzamerhand duidelijk dat dit voor veel mensen grote gevolgen heeft. Wij willen graag helderheid in hoeverre de gemeente kan bijspringen en hebben daarom de volgende vragen aan het College gesteld:

Per 1 januari 2010 is door het Rijk bezuinigd op de AWBZ waardoor de thuisbegeleiding is uitgekleed en met name de "lichtere" gevallen buiten deze regeling vallen. Dit betekent concreet dat bijvoorbeeld mensen met beginnende dementie niet meer naar de dagopvang kunnen of dat mensen met psychische klachten minder begeleiding krijgen. Dit leidt In veel gevallen tot grote problemen en tot een zwaardere belasting van de mantelzorgers. Het was aanvankelijk nog niet zo goed in te schatten hoeveel mensen door deze wijziging getroffen werden. Er komen nu echter steeds meer berichten dat deze groep behoorlijk groot is. Zie bijvoorbeeld het Noord-Hollands Dagblad van 27 januari 2010.

Wij vinden het belangrijk dat er inzicht komt in de situatie van de mensen die door deze bezuiniging getroffen zijn in onze stad en in hoeverre Zaanstad deze zorg kan overnemen in het kader van de WMO. Ook de communicatie met de betreffende mantelzorgers is een punt van zorg.

In dit verband hebben wij de volgende vragen:

• Kan de portefeuillehouder bij benadering aangeven hoeveel mensen   in Zaanstad deze bezuiniging treft?

• Kunnen alle betrokkenen vervangende zorg aanvragen bij de gemeente Zaanstad ? Zo niet, wie vallen daarbuiten?

• Kan de portefeuillehouder er op toezien dat er adequate voorlichting wordt gegeven aan de betrokkenen

a) met de mogelijkheden om eventuele vervangende zorg aan te vragen bij de gemeente, en

b) wat er nog aan mogelijkheden zijn voor de mensen die niet voor hulp van de gemeente in aanmerking komen.

Namens de fractie van GroenLinks,

Romkje Mathkor

Bert Boer

Het College van  B & W heeft inmiddels deze vragen als volgt beantwoord:


 


1. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) heeft in 2009 ca. 340 personen aangeschreven met een indicatie voor ondersteunende en activerende begeleiding. Van deze groep is inmiddels van 162 ersonen bekend dat zij geen indicatie of minder uren voor begeleiding zullen krijgen. Van de overige personen loopt het indicatietraject of de bezwaarperiode nog. MEE, de organisatie die op verzoek van het ministerie van VWS de clienten die hun indicatie verliezen ondersteunt, zoekt contact met deze mensen. De helft geeft aan behoefte te houden aan ondersteuning, een tiental mensen geeft aan geen ondersteuningsbehoefte meer te hebben en een oplossing te hebben gevonden in eigen kring.

Aanleiding voor uw vragen is onder meer het artikel in het Noord Hollands Dagblad van 27 januari jl. Zoals u heeft kunnen lezen in het collegebesluit "Maatregelen ter compensatie van pakketmaatregelen AWBZ" van december 2009 heeft het college besloten de financiele middelen die zijn overgekomen van het rijk volledig in te zetten om ondersteuning te verlenen aan de groep die de begeleiding verliest. Mensen die extra steun nodig hebben, kunnen een beroep doen op zorg- en welzijnsorganisaties in de stad. Daarvoor hebben we de betrokken organisaties uitgenodigd aan ons aan te geven wat er nodig is. Zij kunnen voor activiteiten voor de betrokken doelgroep subsidie ontvangen. In 2010 houden wij de vinger aan de pols t.a.v. de ondersteuningsbehoefte van deze groep door contacten te onderhouden met instellingen en organisaties die kunnen signaleren.

 

 

3. De prioriteit ligt in het eerste half jaar van 2010 op het volledig in beeld krijgen van de doelgroep, het in gang zetten van activiteiten op het gebied van participatie en ontmoeting en het geven van voorlichting. Naast de MEE, de betrokken zorg- en welzijnsinstellingen worden ook het Wmo-loket Zorgzaan en de Participatieraad Wmo betrokken bij dit proces. Deze organisaties vormen ook de verbindende schakel naar de betrokken doelgroepen. Verder wordt in het behoefteonderzoek naar algemene voorzieningen, dat in maart wordt gestart, ook de getroffen doelgroep ge'i'nterviewd om zo de vraag naar (welzijns)voorzieningen te onderzoeken.

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Zaanstad