De Zaanse gemeenteraad was uitgenodigd om op vrijdag 16 oktober naar de Noorderkerk te komen. Het was de bedoeling om een beter beeld te krijgen van de situatie van de vluchtelingen in het Burgemeester In ’t Veldpark. Daarnaast gaf het bezoek inzicht in hoeveel vrijwilligers er actief zijn, en op welke manier zij hulp bieden in het kerkgebouw.
Wij werden verwelkomd door een vrijwilliger die een rondleiding gaf door de kerk. Tijdens de rondleiding was te zien hoeveel vrijwilligers er actief zijn in het gebouw. Er werd aan diverse groepen taalles gegeven, er werd koffie en thee uitgedeeld, er werd soep gekookt en nog veel meer.
Taalles
In de grote hal stonden heel veel tafels, waar telkens een of twee vrijwilligers omheen zaten met een groep vluchtelingen om taalles te geven. In andere ruimtes werd taalles gegegeven aan groepen vluchtelingen die de taal veel sneller oppikken en dus al verder gevorderd zijn. Er was zelfs een jongen die zo snel Nederlands heeft geleerd dat een vrijwilliger hem volgende week een examen laat maken. De vrijwilliger vertelde dat de vluchtelingen heel graag de Nederlandse taal willen leren, het biedt hen perspectief en daarom gebeurt het ook. Er is een groep vrijwilligers die Arabisch spreekt, en dat is voor de taallessen heel gunstig. Een nieuwe taal is natuurlijk makkelijker aan te leren vanuit de moedertaal dan vanuit het Engels.
Grote groep vrijwilligers
Er zijn nu ongeveer 250 vrijwilligers actief, zowel mannen als vrouwen, jong en oud, met een diversiteit in achtergronden. Vluchtelingen vertellen soms hele heftige dingen die ze hebben meegemaakt. Vrijwilligers die het teveel wordt, kunnen daarmee terecht bij de pastoor Het wordt aangeraden om over de gehoorde ervaringen te spreken, om naar huis te gaan en er wat afstand van te nemen. De pastoor vertelde dat het vrijdag wat rustiger was, omdat een groep vluchtelingen naar de moskee was voor het vrijdaggebed. Er is een overleg tussen verschillende religieuze instellingen en er is ook vanuit die organisaties, zoals de moskee, betrokkenheid bij de vluchtelingen.
Dankbaarheid
Buiten hebben wij met een vrijwilliger gesproken die voor ons kon vertalen. Zo hoorden we meer over de situatie in de noodopvang. De mensen zijn ontzettend dankbaar voor het feit dat ze worden opgevangen. Ook werd er verteld dat de toiletten en douches ver van de tenten staan en dat is, zeker met dit weer, modderig en dat is niet prettig. Over de douches werd verteld dat er soms wel warm water uitkomt en soms niet. Ook de verwarming in de tenten doet het soms wel en soms niet. Een Syriër vertelde dat hij was opgegroeid met een negatief beeld van het Westen, maar dat dit ontzettend is veranderd, omdat hij in Europa is opgevangen. Hij betreurt het dat een land als Saoudie-Arabië geen mensen opvangt. Een andere man vertelde, met tranen in zijn ogen, dat voor hem het belangrijkst was dat hij zijn kinderen een goede toekomst kon bieden.
Indrukwekkend
Ik vond het een indrukwekkende middag in de Noorderkerk. Ik was mij ervan bewust dat de mensen met wie wij spraken veel hebben meegemaakt en ik bewonder hun dankbaarheid en hun inzet om Nederlands te leren spreken.
Veel bewondering heb ik ook voor de vrijwilligers, die zich inzetten om de mensen te helpen. De sfeer in de kerk was ontspannen, na de taalles werd er muziek gemaakt. Gelukkig is hier de ruimte om samen te zijn, met elkaar te praten en van elkaar te leren.
Rosanne Kolvers