Behoud De Sluis!

Afgelopen woensdag hoorden wij dat het voortbestaan van vrijwilligerslocatie De Sluis in gevaar was. Er is inmiddels een petitie op internet gestart om De Sluis te behouden. GroenLinks dient - samen met enkele andere partijen - aanstaande dinsdag een motie in om het verdwijnen van de Vrijwilligerslocatie te voorkomen. 

Toen in 2015 in het Burgemeester In 't Veldpark een noodlocatie werd gevestigd voor vluchtingen, starten vrijwilligers in de Noorderkerk een opmerkelijk initiatief. Zij besloten de vluchtelingen een warm welkom te heten in de kerk. De vrijwilligers gaven onder andere taalcursussen aan de vluchtelingen, wat hen hielp bij de integratie. Nadat de noodlocatie werd opgeheven, is het vrijwilligersinitiatief doorgezet. Eerst op het Hembrugterrein en in de Achtersluispolder (waar de naam De Sluis ontstond), later op de Jufferstraat. Twee jaar geleden zijn er coördinatoren aangesteld die ervoor gezorgd hebben dat het initiatief is gecontinueerd. Tientallen vrijwilligers zijn nog altijd actief voor De Sluis en wekelijks komen circa honderd nieuwkomers naar de locatie om taallessen te volgen. Behalve taallessen worden er ook andere cursussen gegeven om nieuwkomers te helpen bij hun integratieproces. 

Bezuiniging
Afgelopen woensdagavond hoorden wij dat het college van B&W fors wil korten op de financiële bijdrage aan De Sluis. De coördinatoren worden wegbezuinigd en er wordt verwacht dat Vluchtelingenwerk de activiteiten van De Sluis zal gaan overnemen. In feite besluit het college daarmee tot het opheffen van de Vrijwilligerslocatie. Vrijwilligers en nieuwkomers zijn een petitie gestart om De Sluis te behouden. Op dit moment hebben al meer dan 370 mensen hun steun gegeven aan deze petitie.

Domme bezuiniging
Vanaf 2020 worden gemeenten zelf weer verantwoordelijk voor het integratiebeleid. De verwachting is dat er dan ook weer meer geld vanuit het Rijk zal worden uitgekeerd aan gemeenten. Door De Sluis nu kapot te bezuinigen, is de kans echter groot dat er vanaf 2020 weer vanaf nul moet worden opgebouwd. GroenLinks vindt het daarom een heel domme bezuiniging die Zaanstad op de langere termijn waarschijnlijk alleen maar meer geld zal kosten.

Politiek initiatief
GroenLinks heeft het initiatief genomen om voor aanstaande dinsdag een motie in te dienen. Diverse partijen (SP, Denk, PvdD en Democratisch Zaanstad) hebben aangegeven dat zij de motie graag mee indienen. Vanuit de coalitiepartijen hebben wij die steun helaas nog niet ontvangen, maar hopelijk is er dinsdag wel een meerderheid voor onze motie.   

Lees hieronder de tekst van de motie.