De laatste weken voor het reces waren nog erg druk. Vooral de besluitvorming rond de vestiging van een mogelijk AZC hield de gemoederen bezig. Meermalen werd erover vergaderd. Ook was er een informatieavond voor omwonenden en een werkbezoek voor raadsleden naar de beoogde locatie. Uiteindelijk is een grote meerderheid van de gemeenteraad akkoord gegaan met de vesting van een AZC in het voormalige UWV-gebouw. GroenLinks schaart zich ook achter de collegeplannen. 

Vorig jaar heeft het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) een verzoek neergelegd bij de Zaanse gemeenteraad om in Zaanstad een asielzoekerscentrum te mogen openen. De volledige gemeenteraad is er toen mee akkoord gegaan dat het college op zoek zou gaan naar een geschikte locatie.

Lange zoektocht
De zoektocht heeft behoorlijk lang geduurd. In de tussentijd zijn er twee tijdelijke noodlocaties (in het Burgemeester In ’t Veldpark en op het Hembrugterrein) in gebruik geweest. Met name de opvang in ’t Veldpark was verre van ideaal. Vluchtelingen bivakkeerden er in tenten en de sanitair was van een dramatische kwaliteit. Gelukkig stond er een grote groep vrijwilligers klaar die de noodlocatie aanvaardbaar maakte. Vrijwel alle dagen stonden de deuren van de Noorderkerk een paar uur open. Om lessen Nederlands te geven, om koffie te drinken, om te ondersteunen bij regelwerk, om een luisterend oor te zijn, om de mogelijkheid op gewoon menselijk contact te bieden.

Informatiebijeenkomst
Voordat de gemeenteraad het definitieve besluit heeft genomen over het AZC vond er eerst een informatiebijeenkomst voor omwonenden plaats. Tijdens deze bijeenkomst bleek er veel bezorgdheid onder omwonenden te leven. Er werden veel vragen gesteld: zal de waarde van mijn huis dalen? Zorgen de asielzoekers niet voor veel troep, onveiligheid en overlast? En ook: is het gebouw wel geschikt als AZC en biedt het we voldoende ruimte voor 500 mensen? Op de meeste vragen konden bevredigende antwoorden worden gegeven. (Zie ook: https://www.zaanstad.nl/mozard/!suite05.scherm1070?mNwb=10666&mNwc=47&m…) Ook werd verwezen naar de opvang in ’t Veldpark; want ondanks de slechte omstandigheden is daar nauwelijks overlast opgetreden. Tijdens de informatiebijeenkomst werd bovendien meteen gestart met de oprichting van een bewonerscommissie die betrokken zal worden bij de ontwikkelingen rond het AZC.

Werkbezoek
Voor de gemeenteraadsleden is er voorafgaand aan de besluitvorming nog een werkbezoek georganiseerd naar het voormalige UWV-pand. Natuurlijk was GroenLinks hierbij aanwezig (net als vertegenwoordigers van de SP, de CU en de PvdA). Het gebouw ziet er goed uit, evenals de verbouwingsplannen die ons werden getoond. Het is de bedoeling dat er wooneenheden worden gebouwd van circa 60 vierkante meter. Per wooneenheid kunnen er dan 5 á 6 personen wonen. Verder is er in (en rondom) het gebouw voldoende ruimte voor ontspanningsruimte. Dergelijke ruimten zijn belangrijk. Om te kunnen ontspannen. Maar ook voor vrijwilligers die ondersteuning willen bieden. In het debat hebben we gevraagd (en toegezegd gekregen) dat ook betrokken omwonenden een keer in het gebouw mogen rondkijken.

Integratie
Het is bijzonder en ook dapper dat Zaanstad een AZC op zo’n prominente plaats vestigt. GroenLinks denkt dat een AZC op zo’n centrale locatie de integratie kan bevorderen. De asielzoekers wonen immers niet afgelegen op een desolaat industrieterrein, maar maken direct al onderdeel uit van onze samenleving. Dat is positief. Wij vinden het een respectvolle manier van opvang die uitstekend bij Zaanstad past. Tijdens het debat hebben we gevraagd nog wel een keer goed te kijken naar de verkeerssituatie – zo zou een afscheiding in de bocht de veiligheid sterk verhogen.

Toekomst
De vergunning voor het AZC is voor maximaal tien jaar. Daarna wordt het gebouw getransformeerd tot een ‘gewoon appartementengebouw’ en zal het ruimte bieden aan bijvoorbeeld starters of studenten. Goed dat er een langdurige bestemming is gevonden voor een pand dat anders misschien wel jarenlang zou leegstaan.