We liepen de laatste jaren niet meer zo voorop, als het om sociaal beleid ging. De invoering van de Armoedemonitor, een door GroenLinks lang gekoesterde wens, deed ons schrikken. Het college zet nu voor 2008 een belangrijke verbetering in. Daar zijn we blij mee, al mag het voor ons nog wel verder gaan. Want steeds meer huishoudens komen in de problemen en lopen vast.

De snelle stijging van de energieprijzen, het verminderen van de huursubsidie en de hogere ziektekosten zijn factoren waardoor veel mensen er niet meer uitkomen. Schuldhulpverlening is voor velen een bittere noodzaak. En dankzij de voedselbank komt er voor een groeiende groep nog eten op tafel. Het staat dagelijks in de krant. En dat in een tijd van economische groei en nieuwe welvaart. Maar is er wel voldoende inzicht bij de Sociale Dienst en bereiken we voldoende de mensen waarom het gaat?

De Armoedemonitor.

GroenLinks pleit, mede door de inbreng van Aagje Baartse (EVA), al een paar jaar voor een Armoedemonitor. Daarmee kan door koppeling van bestanden vanuit een nul-meting de sociale situatie van de stad in kaart worden gebracht. GroenLinks heeft er voor gezorgd dat deze wens in het collegeprogram is opgenomen. Vervolgens hebben Kees van den Berg en ik een aantal keren overleg gehad met ambtenaren van sociale zaken en statistiek om een goede aanpak te zoeken. In maart 2007 bleek dat het programma van het bureau KWIZ het dichtst bij onze wensen kwam. Daarna is het snel gegaan. De Armoedemonitor is nu beschikbaar en geeft een schat aan informatie.

Het Armoedebeleid.

Die informatie was ook wel even schrikken. Voor een aantal vergoedingen hanteert Zaanstad een inkomensgrens van 100% of 105%, terwijl veel steden op 110% zitten. Sommige zelfs op 120%. Bepaald pijnlijk was de ontdekking dat de NIBUD-norm een aantal jaren niet was geïndexeerd. Wel bleek het bereik van de groep die voor de voorzieningen in aanmerking komt, in vergelijk met andere steden goed te zijn. Al kan het altijd beter. Het college heeft de volgende maatregelen voorgesteld, die door de raad zijn overgenomen.

· met ingang van 2008 wordt de inkomensgrens op 110% gesteld, zodat meer mensen in aanmerking komen voor de tegemoetkomingen uit de Bijzondere Bijstand. Dat kan zonder meer uit het beschikbare budget gedekt worden.

· de NIBUD-norm wordt met een inhaalslag geïndexeerd op het huidige niveau.

De raad heeft daar met moties de volgende wensen aan toegevoegd:

· stel een onderzoek in naar de mogelijkheden om de inkomensgrens naar 120% te verhogen en rapporteer ons daarover in het eerste kwartaal.

· vergroot de inspanning op budgetvoorlichting en preventie.

· gebruik de zogeheten Aboutaleb-gelden o.a. voor aanschaf computers voor kinderen uit minimagezinnen die in het voortgezet onderwijs zitten.

· laat het college onderzoeken hoe met name de langdurige minima beter bereikt kunnen worden, zodat zij in aanmerking kunnen komen voor de langdurigheids toeslag.

Met de implementatie van de Armoedemonitor en de verbeteringen van het Armoedebeleid in 2008 is voor GroenLinks een belangrijke afspraak van het bestuursakkoord gerealiseerd. Tegelijk blijven we er bovenop zitten om verdere verbeteringen mogelijk te maken.

Bert Boer