Armoede

Ondanks alle voorzieningen  die er zijn blijft armoede een hardnekkig probleem. In Zaanstad groeit zelfs een op de zeven kinderen op in armoede. Kinderen die soms zonder ontbijt de deur uitgaan en die op hun verjaardag niet naar school gaan, want er is geen geld voor een traktatie. Armoede is vaak een probleem dat van generatie op generatie overgaat. Triest is het ook dat er steeds meer werkende armen komen. Niet alleen een bijstandsuitkering maar ook het minimumloon is niet genoeg om alle kosten te dekken. En hoe makkelijk is het dan om schulden op te lopen.

Voor de eerste behoeften is er best een aantal vrijwilligersorganisaties die helpen met het uitdelen van voedselpakketten, zoals de Voedselbank. Helaas zijn er nog steeds mensen die uit schaamte daar geen gebruik van durven te maken. Soms vertrouwen ze ook de gemeente niet. Stel je voor dat de gemeente ook je uitkering vermindert, als blijkt dat je boodschappen aanneemt. In Zaanstad hoef je niet bang te zijn dat je uitkering gekort wordt als je eten krijgt van de Voedselbank. Het is wel belangrijk dat de Voedselbank ook voldoende voorraden heeft. Op dit moment zijn er tekorten aan zaken als pasta, pastasaus en maandverband. Je kunt dit via de webshop https://voedselbankzaanstreek.nl/winkel/ doneren. Daar zijn de cliënten van de Voedselbank enorm mee geholpen.

Dan hebben we het alleen nog maar over de eerste levensbehoeften. Voor iets extra’s zoals meedoen aan een sport of eens een keer naar de bioscoop is helemaal geen plaats. Voor kinderen zijn er wel voorzieningen in natura om mee te doen met een sport- of muziekles, ook al wordt daar nog te weinig gebruik van gemaakt. Maar voor volwassenen is een degelijke voorziening er tot nu toe niet in Zaanstad.  Gelukkig wordt nu ook bij ons binnenkort de stadspas ingevoerd. Het is de bedoeling dat je met deze pas gratis kunt deelnemen aan allerlei activiteiten, zoals een sport of een muziekuitvoering. Die pas wordt aan de minima gratis verstrekt en voor iedereen anders tegen een vergoeding. Aan de pas zelf dient niet te zien te zijn of je wel of niet die pas gratis gekregen hebt, anders zou het tot stigmatisering kunnen leiden, wat mensen zou kunnen weerhouden om een pas aan te vragen. Verdere details over de invoering worden deze week in de gemeenteraad besproken.