Het late voorjaar is uitgebroken samen met een heleboel versoepelingen. We mogen weer naar het terras, de film, een concert en een evenement. Hoog tijd voor de jeugd en ook voor de horeca en de culturele sector. We gebruiken het dankbaar zij het met enige schroom of het wel goed zal gaan. Een evaluatie van alle coronamaatregelen zal nog wel komen. Voorlopige kanttekeningen zijn er wel. De kansengelijkheid verslechterde verder. Zowel qua gezondheid waarbij ook de lockdowns de druk op de GGZ deed toenemen als in het onderwijs, wanneer kinderen weinig apparatuur thuis hadden en ouders die moeite hadden hun kinderen te helpen met huiswerk. De scholen zijn gelukkig weer open. We hopen op het inlopen van achterstanden, o.a. door de zomerschool. Triest is wel dat het lerarentekort nog niet is opgelost. Dat verdient onze voortdurende aandacht evenals de laaggeletterdheid.  Daarom juichen wij het idee van een leesfeest van harte toe. Samen met andere partijen zullen wij dit graag verder uitwerken.

Een voordeel van de coronacrisis was dat mensen vaker de fiets pakten en gingen wandelen in eigen omgeving.  Meer oog voor fiets- en voetgangersvoorzieningen, daar is GroenLinks helemaal voor. Dat komt ook nog terug bij het ZMP, evenals het vergroten van de veiligheid door 30 km in de bebouwde kom in te stellen. Het openbaar vervoer heeft misschien iets meer tijd nodig om te herstellen. Aandachtspunt daarbij blijft de bereikbaarheid van nieuwe wijken en bedrijventerreinen door het OV.

Ter bespreking ligt nu een beleidsarme voorjaarsnota . Begrijpelijk omdat er nog veel onduidelijkheid is over wat we terugkrijgen van het rijk. Gelukkig is er nu wel de uitkomst van de arbitrage over de jeugdhulp. GroenLinks vindt wel dat het geld dat we nu krijgen als uitkomst van de arbitrage voor jeugdhulp geoormerkt moet worden. Wel zouden wij graag binnenkort bijpraten wat de gevolgen zijn van dit geld voor de totale begroting. Geld voor jeugdhulp is zeker broodnodig alleen al voor het wegwerken van de wachtlijsten, maar wij zouden ook graag meer onderzoek zien naar de gestegen behoefte aan jeugdhulp. De hele lijdensweg rond bijdragen van het rijk zorgt er wel voor dat wij extra kritisch moeten zijn bij de overheveling van de inburgering.

Teleurstellend is het uitstel van het maaibeleid. Ook al staan de bermen er nu redelijk bij, er is nog steeds geen structureel maaibeleid. Onze inwoners komen steeds vaker met vragen daarover. Waarom moet het minder maaien altijd tot hogere kosten leiden? In gemeenten als Amersfoort en Borssele kan het wel goedkoper bij minder maaien. Hierover komen wij met een motie. 

Er zijn zaken in gang gezet, zoals het aanpakken van leegstand. Helaas is er nog geen zicht op vermindering van de wooncrisis. Wij rekenen er op dat een nieuw kabinet als een van de eerste daden de verhuurdersheffing zal afschaffen. Dat geeft lucht aan de corporaties. Ook zijn er een aantal grote woningbouwprojecten gereed gekomen, zoals de Zaanse Helden en de Houthavenkade. Goede participatie zo vroeg mogelijk in het proces blijft belangrijk. De nieuwe toewijzing van sociale woningen door middel van een puntensysteem zal hopelijk tot een verkorting van de wachtlijsten leiden.

Er is een begin gemaakt met een notitie voor het inhalen van achterstanden in de openbare ruimte. Voor GroenLinks is essentieel dat daarbij goed gekeken wordt naar het bevorderen van biodiversiteit. Mooi dat er nu een uitvoeringsplan voor klimaatadaptatie ligt. Met de aantekening daarbij dat we momenteel verontrustende geluiden lezen over de waterkwaliteit en het risico dat wij in droge zomers op een watertekort afstevenen. Daarom is het ook goed om te kijken naar bezuiniging en/of hergebruik van water. 

Wij zijn blij dat het eerste gedeelte van de R(egionale) E(nergie) S(trategie) voor Noord-Holland Zuid is afgerond. Wij streven daarbij eerder naar uitbreiding dan beperking van de zoekgebieden omdat wij denken dat de opgehaalde terawattuur uiteindelijk niet genoeg zal zijn. 

Voor GroenLinks is het allerbelangrijkst dat Zaanstad de uitstoot van CO2 vermindert zodat we onze  ambitie halen om uiterlijk in 2040 (en liever nog in 2030) klimaatneutraal te zijn. Want afgezien van een coronacrisis moeten wij geen moment vergeten dat er ook een klimaatcrisis is. Op de ideeënmarkt bleek dat er mogelijk ook efficiëntere methoden zijn om van het gas af te komen en dus misschien ook wel goedkopere. Wij overwegen een motie hierover. Want  helaas zal deze  crisis ook de sociaal zwakkeren treffen. Wa wij vinden dat de sterkste schouders ook de zwaarste lasten moeten dragen.  Zoals wij bij de coronacrisis solidair konden optrekken, moet dat ook bij de klimaatcrisis kunnen. En bedenk wel: Voor de klimaatcrisis bestaat er geen vaccin!