De trein rijdt speciaal voor GroenLinksers!
En dan zijn we alweer twee debatten verder. Op woensdag waren er maar liefst dertien partijen aanwezig in Westerwatering. Er waren van tevoren enkele vragen doorgemaild, en op de avond zelf werden er wat kwesties aan de orde gesteld door jongeren van VMBO Compaen.
Ik vond vooral het gesprek met de tieners leuk. Zij onderschreven mijn idee dat het vaak niet werkt als volwassenen bedenken wat leuk is voor jongeren. Om die reden zijn de ‘frisfeesten’ voor de leeftijdsgroep van 12 tot 17 vaak weinig succesvol. Als zeventienjarige kom je ten slotte liever niet op hetzelfde feestje als jouw twaalfjarige zusje.

In het debat ging het vervolgens over de erfpachtkwestie in Westerwatering en de Spoorse doorsnijding. Bij dat laatste onderwerp liet de dagvoorzitter zijn neutraliteit volledig varen. Hij maakte duidelijk dat wat hem betreft liefst morgen al begonnen wordt met graven – ongeacht de enorme kosten die eraan verbonden zijn.
En passant merkte hij op dat GroenLinks wel blij zal zijn dat er meer treinen gaan rijden. Ik vond dat een nogal merkwaardige opmerking, omdat ik er niet van op de hoogte ben dat treinen alleen voor GroenLinksers rijden… Ik hoop echter dat de neutraal geachte debatleider gelijk heeft. Want als alle treinreizigers op GroenLinks stemmen, halen we op 19 maart met gemak de meerderheid in de gemeenteraad!

Van kleur verschieten
Op vrijdag waren slechts vijf partijen aanwezig in Poelenburg. Dit debat werd grotendeels in het Turks gevoerd. Gelukkig werden mijn woorden vertaald door Sevinc en vertaalde ze vrijwel simultaan wat de andere debatdeelnemers ter berde brachten. Veel onvrede hier over de slechte bereikbaarheid van het gemeentehuis en de achteruitgang van de leefomgeving. Ik vertelde dat GroenLinks zich keihard inzet om de wijk te verfraaien. Door aandacht te besteden aan het groener, schoner en veiliger maken van de leefomgeving. Ook vertelde ik dat voor ons verduurzaming van de bestaande woningbouw een belangrijk doel is. Want hierdoor kunnen de energielasten omlaag worden gebracht. En de maatregel is bovendien positief voor het milieu én de gezondheid van de bewoners van de betreffende woningen.
Opvallend was dat de D66-vertegenwoordigers pleitten voor meer camera-inzet. Terwijl dat toch echt niet de gangbare opvatting is van D66. Ook de bijdragen van de DZ-vertegenwoordiger waren bijzonder. Hij vond dat er meer aandacht en geld besteed moet worden aan Poelenburg, terwijl zijn lijsttrekker de voorgaande jaren regelmatig heeft laten doorschemeren dat er wat hem betreft wel genoeg geld naar deze Zaanse wijk is gesluisd.
Kortom, het was een levendig debat, waarin bepaalde partijen in deze setting opeens een heel andere kleur bleken te hebben…