Sinds enkele jaren vieren PvdA,SP, GroenLinks, ROSA en de FNV samen 1 mei - de dag van de solidariteit. We geven daar vaak samen ieder een eigen accent aan in de toespraak van de fractievoorzitters. Zo beklemtoont ROSA een plaatselijk thema, komt de PvdA vaak met iets persoonlijks, vindt de SP dat zij eigenlijk de enige sociale partij zijn en geven wij er een groen accent aan. Niettemin zegt het wel wat dat wij het samen willen vieren en ieder op onze eigen wijze benadrukken dat solidariteit betekent opkomen voor de zwakkeren in de samenleving.

Dat hebben wij ook nu weer laten zien ook door geld in te zamelen voor de Voedselbank. Op de avond zelf is € 180 opgehaald en dat wordt nog aangevuld door de deelnemende partijen. Wij hebben voor de Voedselbank gekozen, omdat steeds meer mensen aankloppen bij de Voedselbank. In een half jaar tijd is het aantal pakketten met 18% gestegen. Zoals ook op de avond gezegd, moeten wij er natuurlijk naar blijven streven dat de Voedselbank niet meer nodig is, maar tegelijkertijd kunnen we de mensen niet in de kou laten staan.

Het was verder een geanimeerde en gevarieerde avond in Serah Artisan met een interview met Murat Sekercan van de FNV, de rapper band Hades en een opstreden van de Skunkaholic Music. Terwijl er posters van vroegere 1 mei-vieringen vertoond werden, werden wij boeiend onderhouden door Rob Hartmans die over de opkomst van het socialisme in de Zaanstreek en daarbuiten vertelde. Ongeveer 100 jaar geleden in 2014, hadden de socialisten de absolute macht in Zaandam met ook de eerste "rooie" burgemeester Ter Laan. De algemene verwachting was dat de invloed door de invoering van het algemeen kiesrecht alleen nog maar zou toenemen. Helaas is dat nooit bewaarheid, o.a. door steeds meer verdeeldheid onderling. Daar zijn wel lessen uit te trekken!

Romkje Mathkor